Nu al 153 doden geteld bij IS-aanslag in regeringsgebied Syrië

Beelden van de ravage in Tartous.
REUTERS Beelden van de ravage in Tartous.
Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor meerdere bomaanslagen in de Syrische kustplaatsen Tartous en Jableh, gelegen in regeringsbolwerk Latakia. Daarbij zijn vandaag volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten nu al 153 doden gevallen. Er vielen ook meer dan 200 gewonden.

Het jihadistische nieuwsagentschap Amaq meldt dat strijders van IS "bijeenkomsten van alawieten in Tartous en Jableh hebben aangevallen".

De provincie Latakia geldt als de thuishaven van de alawieten, de clan waartoe de Syrische president Bashar al-Assad behoort. Het Syrische regeringsleger is hier sterk vertegenwoordigd en explosies komen niet vaak voor. De dorpen liggen aan de westkust van het land, dicht bij militaire Russische steunpunten: de haven van Tartus wordt door de Russische marine gebruikt en in de buurt ligt ook Hamaimim, de Russische uitvalsbasis voor aanvallen op de terreurorganisaties in Syrië.

Zeven explosies

In totaal waren er vandaag zeven explosies, vier in Jableh en drie in Tartus. Het zou gaan om vijf zelfmoordaanslagen en twee autobommen. Syrische staatsmedia geven een lager dodental dan het Observatorium. In Tartus kwamen minstens 50 mensen om, in Jableh 103. Bijna alle dodelijke slachtoffers zijn burgers. De aanslagen vonden plaats aan taxi- en bushaltes; in Jableh werden ook een elektriciteitsbedrijf en de spoeddienst van een ziekenhuis geviseerd.

Op Twitter circuleren foto's van uitgebrande auto's, rookpluimen en mensen die tussen de brokstukken op zoek zijn naar overlevenden. De verwachting is dat het dodental nog oploopt.

Eerste keer

IS heeft eerder aanslagen in de Syrische hoofdstad Damascus en op de westelijke stad Homs opgeëist, maar nooit eerder heeft de terreurgroep de provincie Latakia op zo'n grote schaal aangevallen.

De gevechten in Syrië, waar al meer dan vijf jaar een oorlog woedt, zijn de laatste weken verhevigd. De VN voert vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen, maar dit heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De oorlog heeft volgens schattingen aan meer dan 400.000 mensen het leven gekost.