NSA mag telefoongegevens blijven verzamelen

AP
De Amerikaanse geheime dienst NSA mag doorgaan met het verzamelen van telefoongegevens in de Verenigde Staten. In hoger beroep werd vrijdag een eerder vonnis afgewezen dat het verzamelen van de gegevens illegaal noemde. De drie rechters die de zaak onderzochten, oordeelden dat er vormfouten werden begaan. Ze spraken zich niet uit over de inhoud van de zaak.

In eerste instantie had een lager gerechtshof geoordeeld dat het spionageprogramma illegaal was. Maar het hof van beroep van het District of Columbia heeft die uitspraak nu wegens vormfouten vernietigd. De klagers hadden onvoldoende aangetoond dat hun telefoon eveneens door NSA werd afgeluisterd. De zaak moet nu opnieuw bekeken worden door het lagere gerechtshof.

Eerder dit jaar had het Amerikaans Congres wel al de "Freedom Act" goedgekeurd, waarin het spionageprogramma van NSA wordt aangepast. Maar die wijzigingen zullen pas in december ingaan.

In die Freedom Act worden enkele verregaande bevoegdheden, die aan de NSA waren toegekend in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001, deels teruggedraaid. Zo wordt het massaal vergaren van metadata van telefoongesprekken aan banden gelegd, al kunnen individuele personen die als een bedreiging worden beschouwd wel nog altijd worden gevolgd. Het ging om de grootste hervorming van het NSA-programma sinds klokkenluider Edward Snowden de omvang van de spionageactiviteiten van de inlichtingendienst onthulde.

De NSA mag mobiele en vaste telefoons blijven afluisteren, maar de gegevens worden niet meer bij de dienst, maar bij telefoonmaatschappijen opgeslagen.