NSA-afluisterpraktijken: Frankrijk stuurt coördinator inlichtingendiensten naar VS

Frans president Francois Hollande (R) en eerste minister Manuel Valls.
REUTERS Frans president Francois Hollande (R) en eerste minister Manuel Valls.
Frankrijk heeft vandaag een "onaanvaardbare spionage onder bondgenoten" veroordeeld, nadat verschillende media gisteren op basis van documenten op klokkenluiderwebsite Wikileaks berichtten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de drie meest recente Franse presidenten heeft afgeluisterd. Een hoge verantwoordelijke van de Franse inlichtingendiensten trekt "een van de komende dagen" naar de Verenigde Staten om het voorval te bespreken.

"Het is onaanvaardbaar onder bondgenoten", aldus de woordvoerder van de Franse overheid Stéphane Le Foll in een eerste officiële reactie van Parijs op tv-zender I-Télé. "Wat er is gebeurd is niet aanvaardbaar, maar is ook niet zo erg dat we in een crisis zullen terechtkomen."

Sinds 09.00 uur is er op het Elysée een spoedvergadering van de Defensieraad aan de gang over het afluisterschandaal. Daarop zijn de president, de premier, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie en de minister van Binnenlandse Zaken aanwezig, maar ook de hoogste verantwoordelijken van het leger en de veiligheidsdiensten.

"Er zullen in het kader van deze Defensieraad zeker toelichtingen worden gevraagd aan de Verenigde Staten", aldus Le Foll nog.

Het Witte Huis liet al weten dat François Hollande niet wordt afgeluisterd. "We richten ons niet op de communicaties van president Hollande en zullen dat ook nooit doen", aldus woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad NSC Ned Price. "We werken nauw samen met Frankrijk rond alle onderwerpen met een internationale dimensie en de Fransen zijn een onmisbare partner."

'Er zullen in het kader van deze Defensieraad zeker toelichtingen worden gevraagd aan de Verenigde Staten'

Le Foll

Overleg

Didier Le Bret, de "coördinator voor de Franse inlichtingendiensten" zal "de balans moeten opmaken over alle voorschriften die Frankrijk en de VS hebben opgesteld" rond spionage, aldus regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll.

Eerder maakte het Elysée al bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius de Amerikaanse ambassadrice in Frankrijk vanavond om 18.00 zal ontvangen. Het is uitzonderlijk dat de ambassadeur van een bondgenoot op het matje wordt geroepen. Ook Duitsland deed dat in 2013, nadat bekend raakte dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel werden afgeluisterd.

Premier Manuel Valls zal in de namiddag in de Assemblée Generale reageren op de onthullingen. Daar staat ook de controversiële nieuwe wet rond de inlichtingendiensten op het programma, waarin regels staan rond afluisterpraktijken. Tegenstanders vrezen dat die wet massaspionage via het internet mogelijk zal maken, maar dat wordt door de regering ontkend.