Notre-Dame heropbouwen in 5 jaar: Kan dat wel?

De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij de Notre-Dame opnieuw wil heropbouwen en dat in vijf jaar tijd. Maar is zoiets wel realistisch op die korte tijd? Andy Depreitere, directeur van Monument, dat gespecialiseerd is in restauraties van historische gebouwen, vindt de termijn wel heel ambitieus. 

Tijdens een restauratie komen altijd nog onvoorziene zaken aan het licht, verduidelijkt Depreitere bij VTM Nieuws. “Historische gebouwen hebben hun geheimen en ze geven die nooit op voorhand prijs.” In het geval van de Notre-Dame is er ook nog eens de brandschade. “De materialen hebben geleden onder de zware thermische spanningen van de brand,” legt Depreitere uit.

Veel hangt ook af van de materiaalkeuzes die gemaakt zullen worden. Bij de restauratie van de Notre-Dame kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor eiken balken of een stalen constructie. De eiken balken volgen het historische karakter, de stalen constructie zou sneller gaan.

Over het algemeen schatten experts dat de restauratie eerder een jaar of tien zal duren, zeker omdat er ook nog kunstwerken gerestaureerd moeten worden.

AP
De kathedraal wordt op dit moment al gestut op sommige plaatsen.
AP De kathedraal wordt op dit moment al gestut op sommige plaatsen.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Gisteren op TF1 gehoord: het duurt minimum 10 jaar. Minimum en dan is het nog te bekijken welke materialen gebruikt worden.

 • Patrick Voet

  Je kan dit niet helemaal restaureren zoals het was. Er zijn niet genoeg bomen die oud en groot genoeg zijn, laat staan dat die balken eerst moeten drogen. De ornamenten en de stenen gewelven kunnen gerestaureerd worden en dat kan jaren duren, maar het dak zal uit staal gemaakt worden, en dat zal er snel op liggen. De Directeur van Monument weet dit ook wel.

 • Annelies Vandenbroeck

  In 1992 brandde een deel van Windsor Castle en de St George chapel af. In 1997 was alles heropgebouwd. Waar een wil is is een weg.

 • Dirk Lathouwers

  Waarom moet dat nu op 5 jaar , ze hebben toch tijd genoeg en geld ook.

 • schevernels diana

  De torens laten staan en de andere oppervlakte een mooi park onze lieve vrouw zal daar ook zeer tevreden mee zijn een park met rozen!!!! En de miljarden die dan toch beschikbaar zijn de armoede in Africa….. of is iedereen dat nu vergeten!!!