Notre-Dame: 850 miljoen euro toegezegd, slechts 82 miljoen al effectief gestort

AP
Twee maanden na de brand die de Notre-Dame in Parijs grotendeels in de as legde, is slechts tien procent van het toegezegde geld voor de restauratie daadwerkelijk overgemaakt. In binnen- en buitenland werd met verbazing gereageerd op de snelheid waarmee bedrijven, instellingen en particulieren zich aanmeldden om voor de restauratie te betalen.

De aangekondigde gulheid blijkt nu in de praktijk tegen te vallen, meldden Franse media. Van de beloofde 850 miljoen euro is inmiddels 82 miljoen binnengekomen, berichtten de instanties die zijn belast met de wederopbouw.

De ‘tegenvaller’ komt niet alleen door sponsors die beter beloven dan betalen. De grootste sponsors, de puissant rijke families Arnault (Louis Vuitton, Moët & Chandon, TAG Heuer, Marc Jacobs, ...) en Pinault (Gucci, Yves Saint Laurent, ...), die samen 300 miljoen hebben toegezegd, geven volgens Franse media alleen als er iets daadwerkelijk wordt gerestaureerd. Ze willen er zeker van zijn dat hun miljoenen aan de wederopbouw van de kathedraal worden besteed en niet aan andere zaken. Ze willen niet vooraf betalen. Zodra meer wordt gedaan, komen weer meer giften binnen, zegt een van de betrokken instanties, de Fondation Notre-Dame.

Ook enkele gemeenten en particulieren zien af van geldelijke steun “gezien het succes van het aantal donaties”.  

15 april 2019: morgen zaterdag is het dag op dag twee maanden geleden dat een brand de Notre-Dame gedeeltelijk verwoestte.
REUTERS 15 april 2019: morgen zaterdag is het dag op dag twee maanden geleden dat een brand de Notre-Dame gedeeltelijk verwoestte.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • annie smith

    Hoe zou het zitten met het onderzoek naar de oorzaak? Duurt wel al een tijdje, nog steeds geen resultaat? Raar....

  • PLANCKAERT Johan

    en de verzekering van de verantwoordelijke aannemer?

  • Willem Coopman

    Er is ergens in Italië in de buurt van Rome waar een dwergstaatje is, namelijk vaticaanstad. Daar is zeker voldoende geld aanwezig om alle kerken te herstellen en in ons land de kerkfabrieken af te schaffen.