North Carolina klaagt Amerikaanse overheid aan na waarschuwing over 'toiletwet'

De gouverneur van North Caroline Pat McCrory geeft de strijd over de toilet-wet nog niet op.
AP De gouverneur van North Caroline Pat McCrory geeft de strijd over de toilet-wet nog niet op.
De gouverneur van de staat North Carolina, Pat McCrory, heeft vandaag een klacht ingediend tegen de Amerikaanse regering. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN. McCrory reageert daarmee op de eis van federale overheid om de controversiële 'toilet-wet' in de staat aan te passen.

De conservatieve zuidelijke staat North Carolina keurde op 23 maart een wet goed die het verbiedt om openbare toiletten te gebruiken "die niet overeenkomen met het biologische geslacht". De 'toilet-wet' veroorzaakte heel wat beroering, omdat ze transgenders zou discrimineren.

Vorige week waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Justitie de gouverneur dat de wet de Amerikaanse burgerrechten schendt, en vroeg Justitie de staat om de tekst tegen vandaag aan te passen. Ook de universiteit van North Carolina ontving die waarschuwing. Als de staat zich niet aanpast, kan dat honderden miljoenen dollars aan federaal geld kosten.

McCrory reageerde furieus, en dient nu dus klacht in tegen de Amerikaanse staat: "De federale regering vertelt elke universiteit die met federaal geld wordt gefinancierd dat jongens die denken dat ze een meisje zijn zomaar in de meisjeskleedkamers, -toiletten of -douches mogen", klonk het gisteren in een interview met het Amerikaanse Fox News.

McCrory wond zich ook op over de "onrealistische" deadline van het ministerie: "Pesterijen van de regering", aldus nog de gouverneur.

Tegen de controversiële wet is momenteel een federale rechtszaak hangende. De procureur-generaal van North Carolina liet al weten de wet niet te zullen verdedigen in de rechtbank.