Noren pakken terroristen op met link naar verijdelde aanslagen NY

Janne Kristiansen van de Noorse politie staat de pers te woord.
UNKNOWN Janne Kristiansen van de Noorse politie staat de pers te woord.
In de Noorse hoofdstad Oslo zijn drie personen opgepakt die ervan verdacht worden terroristische aanslagen te hebben voorbereid. Dat heeft de Noorse veiligheidsdienst PST bekendgemaakt. Ze zouden mogelijk banden hebben met de verijdelde aanslagen van 2009 in New York.

De drie personen worden ervan verdacht dat ze een "terreurdaad" voorbereidden, een zaak die waarschijnlijk gelieerd is aan de verijdelde aanslagen van 2009 in New York. Dat maakten de Noorse autoriteiten bekend.
 
Al-Qaida
De directeur-generaal van de Noorse veiligheidsdienst PST, Janne Kristiansen, maakte bekend dat de drie werden opgepakt, maar verduidelijkte niet of ze aanslagen voorbereidden op Noorse bodem. De procureur-generaal, Jan Glent, kon wel zeggen dat de drie "een band hebben met gelijkaardige pogingen (tot aanslagen)" in 2009 in New York en Manchester, die werden toegeschreven aan al-Qaida.
 
Kristiansen zei dat het om drie mannen ging. Twee werden opgepakt in de omgeving van Oslo. Maar in tegenstelling tot eerdere berichten werd er ook een opgepakt in Duitsland, met hulp van de Duitse politie. Het gaat om een 39-jarige Oeigoer, die sinds 1999 in het land is en de Noorse nationaliteit kreeg in 2007. Ook werd een Iraakse Koerd van 37 opgepakt, die ook sinds 1999 in het land is, en een verblijfsvergunning kreeg om humanitaire redenen. De derde is een Oezbeek van 31, die een permanente verblijfsvergunning kreeg voor gezinshereniging.
 
Het Amerikaanse gerecht stelde gisteren nog een leider van al-Qaida in verdenking. Hij zou vanuit Pakistan de verijdelde aanslag in de metro van New York in september 2009 hebben gestuurd. (belga/gb)