Noren jagen op elanden met paintballs

UNKNOWN

Noorse elanden moeten door het afschieten van kleurrijke paintballs op hun vacht belet worden bewoonde gebieden binnen te dringen. Volgens de radiozender NRK heeft onder andere de stad Bodö in het noorden van het land zijn lokale elandenjagers met verfbommetjes, overeenkomstige drukpistolen en schietmaskers uitgerust.

Een zegsvrouw van het stadsbestuur in Bodö meende dat naast het afschrikkende effect voor de elanden ook de rode of gele verfvlekken op de vacht een voordeel zijn. "Indien we dan toch een te agressief dier moeten neerschieten, kunnen we er zeker van zijn dat er geen vergissing mogelijk is". De sporen van de paintballs met waterverf verdwijnen echter te snel. Daarom experimenteert de bevoegde jachtdienst met olieverfmengingen. Er moet een mix gevonden worden die langer houdbaar is, maar de dieren geen schade berokkent, zei de woordvoerster.

Paintball heeft de afgelopen jaren op internationaal vlak een groeiende populariteit als avonturensport gewonnen. De met verfbommetjes geraakte deelnemers verdwijnen als "dood" uit het spel. De vurende tegenspeler roept dan "Gotcha!". (dpa/sps)