Noorwegen zoekt verder naar olie en gas

Een boorplatform in de Noordzee, op zo'n 140 kilometer afstand van de kust van de Noorse stad Stavanger.
AFP Een boorplatform in de Noordzee, op zo'n 140 kilometer afstand van de kust van de Noorse stad Stavanger.
De Noorse regering heeft dinsdag 69 nieuwe licenties afgegeven voor de zoektocht naar olie en gas. Dat heeft olie- en energieminister Sylvi Listhaug bekendgemaakt. "Hopelijk leidt de zoektocht naar nieuwe vondsten", aldus de minister.

De vergunde gebieden liggen in de Noordzee, de Noorse Zee en de Barentszee. Grote bedrijven hebben al interesse getoond.

De beslissing leidt tot heel wat protest van milieubewegingen. "Dit is verraad van al wie vandaag opgroeit", aldus Une Bastholm van de Noorse groenen. "Tegen 2050 moet de wereld afscheid nemen van fossiele energie, maar Listhaug wil dat Noorwegen verder naar olie en gas zoekt". 

Noorwegen - de grootste olieproducent van West-Europa - is in 1965 gestart met het vergunnen van licenties. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PETER PERMENTIER

  Wie beweerde dat electrische wagens groen waren juist Mr.Musk, de goereo die alle regeringen in hun blootje zetten nu want het blijkt dat electrische wagens voor aanmaak vervuilender zijn dan diesel wagens,en als plus wordt er niet gepraat over de ontbossing en vervuiling om kobalt en lithium te zuiveren en bruikbaar te maken, het WWF en Greenpeace zwijgt in alle talen hierover, zoals gewoonlijk de bende hypocrieten

 • Joris De Crom

  Joris De Crom Inderdaad Noorwegen zoekt verder naar fossiele brand stoffen, goed voor de staats kast. Ze rijden massaal elektrisch, maar je weet toch dat het grootste deel word opgewekt door water kracht centralens. Stop eens met ons mini landje te vergleiken met landen die veel groter zijn. Wind parken op zee we hebben maar 62 Km kust en moeten ook zien dat er nog schepen binnen kunnen komen.

 • jean petermans

  Grote schepen kunnen enkel op olie rijden, of moeten ze dan overschakelen op elec. Via nucleaire energie, maarja dan heb je weer het bewaarprobleem, en zo kan je allerlei alternatieven bedenken die allemaal hun milieuproblemen meebrengen.

 • Stefaan Manssens

  Ze beginnen te beseffen, dat het met de zon en wind alleen niet zal lukken.

 • Bart, Noorwegen Hordaland

  Olie is niet de grootste bron van inkomsten voor Noorwegen. Dat zijn belastingen op vermogen (formueskatt), arbeid, BTW en sociale bijdragen (92 miljard euro). Inkomsten uit de petrolieumindustrie zijn goed voor slechts 31,3 miljard euro. Olie en gas zullen de komende 50 jaar nog zeker een belangrijke rol spelen als grondstof voor vele doeleinden.