Ga naar de mobiele website
^ Top

Noorwegen wil 'Tesla-taks' invoeren

Elektrische auto's aan een laadstation in het centrum van Oslo.
AFP Elektrische auto's aan een laadstation in het centrum van Oslo.
Noorwegen, dat elektrische wagens steeds heel erg aangemoedigd heeft, wil nu een 'Tesla-taks' invoeren. Het gaat om een belasting op grote elektrische luxewagens, die er vandaag nog kunnen rekenen op stevige fiscale voordelen. Dat is vandaag bekendgemaakt. De maatregel krijgt meteen forse kritiek.

Elektrische wagens zijn vandaag in Noorwegen vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen op andere wagens. Een op de vijf nieuwe wagens is er dan ook een elektrische, een marktaandeel dat nergens ter wereld geëvenaard wordt.

De Noorse regering wil nu een van de fiscale voordelen schrappen voor elektrische wagens van meer dan twee ton. Het voorstel kreeg meteen de bijnaam 'Tesla-taks', omdat het in eerste instantie de luxemodellen van de Amerikaanse fabrikant treft. De aankoop van een nieuwe Tesla X zou met de nieuwe taks omgerekend ongeveer 7.500 euro duurder uitkomen dan vandaag.
150 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bart Verbeeck

  Hebben ze daar in Noorwegen niet een beetje olie ergens liggen? Zou het misschien mogelijk zijn dat er een lobbyistje is gaan praten ? The norway papers ...

 • Eddy Walvis

  7.500 euro op een auto van 120.000 euro. Da’s nog niks.

 • paul van de velde

  Zo kennen we de politici weer. Eerst lokken, dan dokken!

 • Gerd Peeters

  Zo gaat dat altijd hé, eerst de bevolking duwen in de richting die zij willen en dan, hebbes, dan hebben ze uw portemonnee vast.

 • dirk de marez

  Ik ben benieuwd naar wat onze "beleidsmensen" uit hun hoed zullen toveren wanneer niemand meer tankt (geen accijnzen meer) en niemand meer is aangesloten op het elektriciteitsnet (geen taksen meer). Dat zal een serieuze aderlating zijn voor sommige "ministerportefeuilles". Met wat zullen ze dat gat vullen?

Meld een bug