Ga naar de mobiele website
^ Top

Noorwegen wil 'Tesla-taks' invoeren

Elektrische auto's aan een laadstation in het centrum van Oslo.
AFP Elektrische auto's aan een laadstation in het centrum van Oslo.
Noorwegen, dat elektrische wagens steeds heel erg aangemoedigd heeft, wil nu een 'Tesla-taks' invoeren. Het gaat om een belasting op grote elektrische luxewagens, die er vandaag nog kunnen rekenen op stevige fiscale voordelen. Dat is vandaag bekendgemaakt. De maatregel krijgt meteen forse kritiek.

Elektrische wagens zijn vandaag in Noorwegen vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen op andere wagens. Een op de vijf nieuwe wagens is er dan ook een elektrische, een marktaandeel dat nergens ter wereld geëvenaard wordt.

De Noorse regering wil nu een van de fiscale voordelen schrappen voor elektrische wagens van meer dan twee ton. Het voorstel kreeg meteen de bijnaam 'Tesla-taks', omdat het in eerste instantie de luxemodellen van de Amerikaanse fabrikant treft. De aankoop van een nieuwe Tesla X zou met de nieuwe taks omgerekend ongeveer 7.500 euro duurder uitkomen dan vandaag.
145 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Debart

  LOL... ah jullie dachten dat het gratis ging blijven ofwa ????

 • Johan Billiet

  Je kan die taks natuurlijk vermijden door -ook elektrisch- verplaatsen met een een meer democratisch geprijsde Nissan Leaf en zonder die massa overbodige PK's...maar da's voor die Tesla-rijders wellicht te min ?...Maw...het milieu speelt dus geen rol bij de aankoop van een Tesla..

 • Dirk Vregels

  Zijn de Noorse ministers in Belgie op stage geweest?

 • geert noels

  toch normaal?waarom moeten luxewagens fiskaal voordeel krijgen.trouwens na 6 jaar zijn die batterijen ook afval.

 • peter cornelis

  precies of dat gebeurt daar alleen,is ook geen taks he,is gewoon minder subsidie geven,is ook gebeurt in hong-kong,daar hebben ze de tussenkomst van de staat ook al fors terug gedraait,ben in april daar geweest,en je ziet er honderden per dag rijden,dat kan je hier niet zeggen

Meld een bug