Noorwegen repatrieert vijf weeskinderen van IS-families uit Syrië

Archiefbeeld - Weeskinderen die uit Syrische bolwerken (zoals Raqqa) gehaald zijn, spelen in een kamp in de Syrische stad Ain Issa.
afp Archiefbeeld - Weeskinderen die uit Syrische bolwerken (zoals Raqqa) gehaald zijn, spelen in een kamp in de Syrische stad Ain Issa.
De Koerdische autoriteiten in Syrië hebben vandaag vijf weeskinderen overgedragen aan een delegatie uit Noorwegen. De kinderen komen uit Noorse gezinnen die banden zouden hebben met de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS), zo hebben de Koerdische autoriteiten in Syrië meegedeeld.

Een delegatie van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken was naar de Syrische stad Ain Issa, in het noorden van het land, afgezakt om de vijf weeskinderen te repatriëren. Het doel van de missie was om "de kinderen weg te halen uit een extremistische omgeving en over te brengen naar een veilige omgeving, waar ze heropgevoed kunnen worden en in de eigen samenleving gere-integreerd kunnen worden", zegt Kamal Akef, een woordvoerder van de Koerdische autoriteiten.

Over de identiteit of de leeftijd van de vijf kinderen wordt geen mededeling gedaan.

Het Noorse Rode Kruis reageert tevreden op het nieuws, maar vraagt om ook werk te maken van de repatriëring van de andere Noren die momenteel in het vluchtelingenkamp van al-Hol verblijven. In dat overbevolkte kamp in het noordoosten van Syrië zitten onder andere duizenden buitenlanders die gelinkt worden aan IS.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.