Noorwegen opent nieuwe noordpoolgebieden voor oliewinning

geogarage.com
De Noorse regering heeft vandaag licenties uitgereikt aan dertien oliebedrijven voor oliewinning in het noordpoolgebied. Voor het eerst sinds 1994 werd onontgonnen gebied vrijgegeven, tot groot ongenoegen van oppositiepartijen en de milieubeweging.

Drie licenties gaan over zones in de directe omgeving van de Russische grens, waarover Noorwegen en Rusland na jarenlang gekibbel in 2010 een akkoord ondertekenden. De Noorse bedrijven Statoil en Det norske zullen er actief worden.

"Vandaag openen we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Noorse olieindustrie", zei minister van Olie en Energie Tord Lien. "Dit zal bijdragen tot de werkgelegenheid, de groei en de waardecreatie in Noorwegen." De gebieden in de Barentszzee vlakbij Rusland zijn ijsvrij dankzij de golfstroom en veelbelovend voor oliewinning.

Milieubewegingen en de Noorse oppositie reageren minder enthousiast. "We riskeren een Deepwater Horizon op de Barentszzee", zegt Truls Gulowsen van de Noorse afdeling van milieubeweging Greenpeace. Bij de ramp op het boorplatform Deepwater Horizon kwamen in de Golf van Mexico in 2010 elf mensen om het leven en was er gigantische milieuschade. De Noorse milieupartij noemde de beslissing "een belediging voor het klimaatakkoord".