Noorwegen en Denemarken willen asielwetgeving verstrengen

Migranten komen per fiets toe in Storskog, Noorwegen, nadat ze de grens met Rusland hebben overgestoken.
AFP Migranten komen per fiets toe in Storskog, Noorwegen, nadat ze de grens met Rusland hebben overgestoken.
Het aantal nieuwe vluchtelingen in Zweden is ook na de invoering van paspoortcontroles aan de grenzen niet gedaald. "We hebben geen verandering in het aantal asielzoekers vastgesteld", zei Fredrik Bengtsson van de Migratiedienst aan het Zweedse persagentschap TT. De Zweedse Migratieminister Morgan Johansson kondigde bijkomende maatregelen aan om de toestroom van vluchtelingen te verwerken.

Sinds gisteren controleert de politie steekproefsgewijs het trein-, auto- en veerbootverkeer van Duitsland en Denemarken naar Zweden. Volgens politiewoordvoerder Lars Förstell beslisten sindsdien een vijftigtal vluchtelingen om rechtsomkeert te maken. "Ze wilden naar Noorwegen en Finland doorreizen, maar Zweden is geen transitland". Ook aan de veerboten wordt aan vluchtelingen wegens ontbrekende documenten geen ticket verkocht. Tot een massale terugkeer is het aan de veerboothavens van Kiel, Lübeck en Rostock evenwel niet gekomen.

In Noorwegen en Denemarken brachten de regeringen intussen concrete maatregelen op gang, die door de parlementen in een spoedprocedure moeten aangenomen worden. Na Noorwegen is Denemarken van plan zijn asielwetgeving te verstrengen. Erkende vluchtelingen zullen enkel nog een in tijd beperkte verblijfsvergunning krijgen en een gezinshereniging wordt pas na drie jaar mogelijk. De politie moet het recht krijgen asielzoekers vast te houden om hun identiteit te bepalen. En wie gaat bedelen, wordt uitgewezen. "Niemand moet naar Denemarken komen omdat er hier betere sociale voorzieningen zijn", zei Integratieminister Inger Støjberg. Ook die maatregelen moeten nog door het parlement goedgekeurd worden.