Noorwegen detecteert radioactief jodium na ontploffing op militaire testsite in Rusland

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
De Noorse nucleaire veiligheidsautoriteiten hebben in de omgeving van de grens met Rusland kleine hoeveelheden radioactief jodium gedetecteerd. Op 10 augustus ontplofte een raketmotor op een Russische militaire basis en kwamen vijf mensen om het leven. Het vermoeden bestaat dat het om een experimentele, nucleair aangedreven, kruisraket ging.

De stalen waarvan sprake, werden tussen 9 en 12 augustus verzameld in een luchtfilterstation in Svanhovd, in het noorden van Noorwegen, in de onmiddellijke nabijheid van de Russische grens. 

In een mededeling zeggen de Noorse autoriteiten dat het weliswaar niet onomstotelijk te bewijzen is dat het ontdekte radioactief jodium aan het incident in Archangelsk te linken is. De Noorse meetstations detecteren zes tot acht keer per jaar radioactief jodium "waarvan de bron doorgaans onbekend is", luidt het.

Radioactieve besmetting 

Onmiddellijk na het incident sloot het Russische ministerie van Defensie een radioactieve besmetting uit. De burgemeester van een stad in de omgeving van de basis liet wel weten "een kort durende stijging van de radioactiviteit" te hebben waargenomen, maar die mededeling werd snel weer ingetrokken.

Volgens het Russisch meteorologisch agentschap Rosguidromet werden na de explosie radioactieve waarden gemeten die zestien keer hoger waren dan normaal, maar de volksgezondheid is daardoor niet in gevaar gekomen, luidde het. Reeds op de dag van de explosie zouden de gemeten waarden opnieuw het normale niveau bereikt hebben.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Keulier

  Marc, het is nucleaire aandrijving, geen atoombom. Je kan er natuurlijk een nbom opzetten natuurlijk. De aandrijving is door de luchtstroom door de raket zodanig te verhitten met een ‘hete’ reactor zodat men stuwkracht krijgt. Zo kan men weken rondvliegen op lage hoogte en bv usa bereiken.

 • Paul Boutsen

  De reeks Chernobyl in het echt, de geschiedenis herhaalt zich.

 • Frederik Janssens

  Fons Vanplaetse: neen, je krijgt gewoon jodium. Je lichaam neemt continu jodium op, en door je schildklier te verzadigen met gewoon jodium voorkom je dat die radiocatief besmet jodium opneemt.

 • Fons Vanplaetse

  Hoezo, en in het Antwerpse krijgen we gratis jodiumpillen ingeval een kernramp in Doel? Dus we besmetten ons eigen dan, proper dat.

 • Hans Smallegoor

  Volgens een Russisch expert wil Putin graag dat we geloven dat Rusland nucleair aangedreven raketten heeft maar is dat zeer onwaarschijnlijk. Ze testen daar ook gewone nucleaire energiebronnen voor ruimtevaartuigen en mogelijk is daarmee iets misgegaan...