Noorse politicus verkracht door asielzoeker: "Maar ik voel me schuldig dat hij daarvoor teruggestuurd is"

Twitter NRK
De Noorse politicus Karsten Nordal Hauken werd in zijn eigen huis verkracht door een Somalische asielzoeker. Zijn verkrachter werd veroordeeld, zat zijn straf uit, en werd vervolgens teruggestuurd naar Somalië. Het is niet meteen iets wat velen zullen begrijpen, maar de Noor heeft medelijden met zijn verkrachter. "Ik voel me schuldig dat hij teruggestuurd is naar een donkere en onzekere toekomst in Somalië."

De heteroseksuele Karsten heeft erg afgezien van de verkrachting. "Hoe het is om een man te zijn en verkracht te worden? Om als links persoon en overtuigde antiracist verkracht te worden door een Somalische man? Heel mijn leven stortte in", zo vertelt hij.

"Mijn hoofd ontplofte en ik leefde verdoofd." Hij viel in een diepe psychologische put en probeerde de pijn te negeren met alcohol, cannabis en een verdwaasd leven van eenzaamheid. "De jaren waarin zelfhaat de enige eigenwaarde was die ik had, de jaren van depressie, dronkenschap en wiet; ik krijg ze niet meer terug. En ik heb schrik. Schrik dat meisjes me niet meer willen. Dat anderen me uitlachen."  

Zijn aanvaller werd via DNA-onderzoek en vingerafdrukken gevat en zat een gevangenisstraf uit van 4,5 jaar in Noorwegen. "Toen ze me belden dat hij na zijn celstraf terug naar Somalië zou gestuurd worden, voelde ik me opgelucht en blij. De tranen rolden over mijn gezicht. Hij zou voorgoed weg zijn. Ik had het gevoel dat de Noorse staat daarmee de ultieme wraak had genomen."

"Maar anderzijds had ik ook een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en schuld. Ik was de reden dat hij niet meer hier zou zijn, maar een donkere en onzekere toekomst in Somalië tegemoet ging. Hij had zijn straf uitgezeten in de gevangenis. Moet hij weer gestraft worden? En veel moeilijker?"  

Waarom de jonge linkse politicus zich zo voelt? "Ik ben niet boos op de man die me misbruikte, wat onbegrijpelijk is voor velen. Ik heb tot op zekere hoogte geaccepteerd dat hij verantwoordelijk is voor zijn daden. Maar ik zie hem vooral als een product van een oneerlijke en onrechtvaardige wereld, een product van opgroeien in oorlog, ontbering en wanhoop." En Karsten voelt zich bijgevolg schuldig dat de man terug naar die wereld is gestuurd.  

Karsten schreef zijn verhaal neer als onderdeel van een Noorse tv-serie 'Ik tegen mezelf' die op de Noorse zender NRK wordt uitgezonden.     ·