Noorse moslims willen met menselijk schild synagoge beschermen

Bloemen aan de synagoge in Kopenhagen.
AP Bloemen aan de synagoge in Kopenhagen.
Een groep van Noorse moslims is van plan om zaterdag een 'kring van vrede' te vormen rondom een synagoge in Oslo. Het moet een signaal van verdraagzaamheid en bescherming zijn, terwijl de joodse gemeenschap kan bidden. Het initiatief komt er naar aanleiding van de dodelijke aanslagen in het Deense Kopenhagen vorig weekend. Dat meldt de Times of Israel.

Een van de organisatoren, de 17-jarige Hajrad Arshad, legt uit dat het de bedoeling is om een duidelijke boodschap over te brengen, namelijk dat moslims antisemitisme niet ondersteunen. "We denken dat het na de terroristische aanslagen in Kopenhagen een perfect moment is om ons als moslims hiervan te distantiëren", aldus Arshad. Ze merkte op dat de groep zo "de vooroordelen die mensen hebben tegenover joden en tegenover moslims [wil] vernietigen".

Ervin Kohn, de leider van de joodse gemeenschap in Oslo, zegt dat de synagoge akkoord ging met het evenement als er minstens dertig mensen zouden opdagen om een kring rond het gebouw te vormen. "Ik zei dat als het op 30 mensen aankomt, het niet goed zou zijn, dan lijkt het misschien contraproductief", aldus Kohn. "Maar als je de straat kan vullen, zou het geweldig zijn."

Arshad promootte het initiatief op Facebook en vanavond hadden al meer dan 900 mensen aangegeven erbij te zullen zijn. "De islam gaat over het beschermen van onze broers en zussen, van welke religie dan ook", staat volgens een vertaling op de pagina van het evenement te lezen. "De islam draait rond het overkomen van haat en niet tot hetzelfde niveau te zinken als de haters. De Islam draait rond het verdedigen van elkaar."

Bij twee schietpartijen in de Deense hoofdstad vielen vorige zaterdag twee dodelijke slachtoffers. De 22-jarige schutter, Omar el-Hussein, schoot eerst een 55-jarige regisseur neer en vervolgens een joodse bewaker aan een synagoge. El-Hussein werd doodgeschoten door de politie.