Noorse moskeeschutter doet nazigroet in rechtszaal en zegt dat hij schoot uit "zelfverdediging”

Philip Manshaus.
AFP Philip Manshaus.
De dader van het schietincident van begin augustus in een moskee dichtbij de Noorse hoofdstad Oslo zegt dat het om "zelfverdediging" ging. Dat meldt een Noorse rechtbank vandaag. De man blijft aangehouden. 

De man, Philip Manshaus (22), verscheen vandaag voor de rechtbank en maakte een nazi-groet. Hij vroeg om zijn vrijlating en argumenteerde dat het “iets was dat hij moest doen”, aldus zijn advocaat. “Het ging om zelfverdediging.”

Bij de aanval in het Islamitisch Centrum al-Noor in Baerum viel op 10 augustus een lichtgewonde, de 65-jarige moskeebezoeker die de dader overmeesterde. Ook de dader zelf liep lichte verwondingen op. In de moskee werden verschillende schoten afgevuurd en er werden ook verschillende wapens teruggevonden.

Philip Manshaus.
AFP Philip Manshaus.

Het onderzoek heeft aangetoond dat Manshaus extreemrechtse standpunten heeft. De verdachte had eerder zijn steun uitgesproken voor Vidkun Quisling, een Noorse politicus die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitse bezetter, en antimigratiestandpunten had. Volgens Noorse media postte de dader enkele uren voor de aanslag een boodschap waarin hij de schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch toejuichte. 

De twintiger wordt ook beschuldigd van moord nadat het lichaam van een jonge vrouw, geïdentificeerd als zijn 17-jarige stiefzus, werd gevonden in zijn huis in Baerum. De Noorse rechtbank bevestigde vandaag zijn aanhouding.

Bloemen aan het huis van de 17-jarige stiefzus die om het leven werd gebracht.
AFP Bloemen aan het huis van de 17-jarige stiefzus die om het leven werd gebracht.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    Zelfverdediging? Tegen mensen die hem niets misdaan hadden en die hij niet eens kende???

  • Johan Vercarre

    Levenslang de doos in !