Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip

Een Greenpeace-activiste wordt door de politie van het platform Transocean Spitsbergen gehaald.
EPA Een Greenpeace-activiste wordt door de politie van het platform Transocean Spitsbergen gehaald.
De Noorse kustwacht heeft gisterenavond het Greenpeace-schip dat actie voert tegen de boorplannen van de Noorse oliemaatschappij Statoil, geënterd. Aan boord van het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, zijn twee Nederlandse machinisten.

Dat heeft Greenpeace vannacht bekendgemaakt. Het schip Esperanza houdt sinds dinsdag de plek bezet waar Statoil naar olie wil boren in de Barentszzee. Greenpeace stelt dat de boorplannen een bedreiging vormen voor het natuurgebied Bereneiland, waar zeldzame diersoorten leven, zoals ijsberen.

De kustwacht vroeg de activisten gisterenavond het protest te stoppen en het platform Transocean Spitsbergen te verlaten. Toen zij daaraan geen gehoor gaven, kwam een onbekend aantal kustwachten rond 23.00 uur aan boord van het schip.

De Noorse politie maakte donderdag een eind aan de bezetting en verwijderde de betogers van het platform. De Esperanza bleef echter in de Barentszzee liggen. Ondanks het protest verleende Noorwegen gisteren goedkeuring aan Statoil om naar omstreden noordpoololie te boren.