Noorse F-16 kan Russische MiG maar nipt ontwijken

Screenshot YouTube
Het Noorse ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een F-16 van de Noorse luchtmacht een close encounter heeft met een Russische MiG.

De piloot van de F-16 moest een bruusk manoeuvre uitvoeren om het Russische gevechtsvliegtuig te ontwijken. Volgens defensiespecialisten waren beide toestellen wellicht maar zo'n twintig meter van elkaar verwijderd.

"Het gedrag van de Russische piloot kan je niet echt normaal noemen", verklaarde Brynjar Stordal, woordvoerder van het Noorse leger. "We weten niet of het om een misrekening ging of om een doelbewuste actie". De Noren hebben aan de Russen laten weten dat dergelijk incident niet op prijs wordt gesteld.

De bijna-botsing vond plaats in het internationale luchtruim ergens ten noorden van Noorwegen maar het Noorse leger wil de exacte locatie niet verklappen.

Het voorval legt ook de gespannen verhouding bloot tussen de NAVO-lidstaten en Rusland. Dit jaar heeft de NAVO al drie keer meer Russische vliegtuigen onderschept in het Europees luchtruim dan vorig jaar. Die Russische agressie begint te irriteren.

Het gedrag van de Russische piloot kan je niet echt normaal noemen

Brynjar Stordal, woordvoerder Noorse leger