Noors dorpje staat in brand

Ruim honderd brandweermannen leveren strijd tegen een vuurzee in Lærdal, een klein dorpje van tweeduizend inwoners in het zuiden van Noorwegen. Ze krijgen hulp van de inwoners en boeren maar het vuur is nog lang niet onder controle. Intussen worden ook twee helikopters van het leger ingezet en een blushelikopter ingezet. Zeker 30 gebouwen gingen in vlammen op. De vuurzee wordt aangewakkerd door een strakke wind. De vlammen bedreigen nu ook het historische centrum en een tankstation. "Het is hier een inferno", aldus de brandweer. "We krijgen de vlammenzee maar niet onder controle." Minstens 140 bewoners werden al geëvacueerd, 90 moesten voor verzorging naar het ziekenhuis, vier zijn er erg aan toe.

De brandweer van Lærdal kreeg al snel de hulp van de korpsen uit Årdal, Sogndal, Voss, Gol en Aurland. De brand ontstond gisteravond in de Kyrkjegata en breidde snel uit. "De brandweermannen hebben het over een inferno", aldus brandweercommandant Torkjell Helle aan de krant Bergens Tidende. De vuurzee is intussen genaderd tot op een honderdtal meter van de kerk in het historische en beschermde centrum van Lærdal met haar tweehonderd jaar oude én houten huizen.

Een journalist van Bergens Tidende die ter plaatse is, ziet hoe de inwoners uit alle macht meestrijden tegen de vuurzee. "Bewoners komen aanrukken met brandblusapparaten maar de brandende gensters veroorzaken elke keer weer nieuwe, kleine branden", aldus de journalist. Huizen die nog niet in brand staan worden bespoten met water. "We krijgen veel hulp, ook van boeren die met aalkarren bluswater gaan halen", zegt burgemeester Jan Gei Solheim. En dat zal nodig zijn want de vuurhaarden zijn nog lang niet onder controle, meldt Jan Gunnar Holvik van de honderdcentrale in Sogn en Fjordane. Op de plaats waar de brand ontstond, ligt alles al in de as.

Om vier uur vanmorgen werd ook de hulp ingeroepen van de brandweermannen van Haukåsen en Sogndal. "De meeste brandweermannen zitten intussen ook door hun beste krachten heen. Ze hebben hun limieten bereikt."

AP

Intussen worden de laatste inwoners die nog niet gewekt zijn door de bluswerken, wakker gemaakt. De communicatie in het plaatsje verloopt moeizaam. "Die was uitgevallen, de maatschappij werkt aan het herstellen van de communicatielijnen. De toestand is hier vrij chaotisch."

De stroom viel ook uit in het bejaardentehuis. "Daar wordt er volop gewerkt om de elektriciteit te herstellen", weet burgemeester Jan Geir Solheim.

De vlammenzee bedreigt ook een tankstation. "Het gaat om een grote brand die zich snel verspreidt naar andere huizen", zegt Kjetil Avsnes van de politie. "We hebben de vuurzee niet onder controle en niets wijst erop dat die snel zal gebeuren. Wel, integendeel", besluit Jan Gunnar Holvik.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.