Noordelijke IJszee zal binnenkort in de zomer ijsvrij zijn

epa
In het Noordpoolgebied verandert het zee-ijs sneller dan voorheen aangenomen. De sterkste veranderingen zullen zich nu en in de komende tien jaar afspelen, zo hebben wetenschappers van het Geomar Helmholtz-Centrum voor Oceanografisch Onderzoek in Kiel en van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore in het vakblad Scientific Reports bericht.

Waarnemingen tonen een snelle verandering van ijsbedekking over het hele jaar door, naar een - binnen enkele decennia - ijsvrije Noordelijke IJszee, tenminste over grote delen ervan.

Vroegere klimaatmodellen voorzagen volledige ijsvrijheid pas voor de tweede helft van deze eeuw. De nieuwe studie op basis van waarnemingen en simulatieberekingen toont aan dat de ijsbedekking seizoensgebonden wordt. Het zee-ijs aan de Noordpool is nu precies zo seizoensgebonden zoals we het aan de Zuidpool sinds het begin van de waarnemingen kennen, zegt wetenschapper Thomas Haine die aan het onderzoek deelnam.

In delen van de Noordpool was het de vorige herfst en winter warmer dan ooit tevoren. Op vele dagen was het zestien graden warmer dan het gemiddelde van vele jaren. Dat ligt ook aan het steeds geringer wordende zee-ijs dat elk jaar aan de noordelijke pool in september zijn minimum bereikt. Dat maakt een steeds sterkere opwarming in de zomer mogelijk en vertraagt daarmee de ijsvorming in de herfst. Dat voert dan weer tot dunner ijs bij het begin van de volgende zomer, dat daardoor sneller en vroeger afsmelt: een vicieuze cirkel.