Noord-Macedonië wordt dertigste lidstaat van de NAVO

Het Balkanland met ruim 2 miljoen inwoners treedt naar verwachting volgend jaar officieel toe tot het militaire bondgenootschap.
EPA Het Balkanland met ruim 2 miljoen inwoners treedt naar verwachting volgend jaar officieel toe tot het militaire bondgenootschap.
Noord-Macedonië wordt de dertigste lidstaat van de NAVO. De ambassadeurs van de NAVO-landen tekenen woensdagochtend op het hoofdkwartier in Brussel het zogeheten toetredingsprotocol in aanwezigheid van de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov.

“Op 6 februari zullen we geschiedenis schrijven”, aldus NAVO-topman Jens Stoltenberg. Het Balkanland met ruim 2 miljoen inwoners treedt naar verwachting volgend jaar officieel toe tot het militaire bondgenootschap.

Griekenland hield de toetreding altijd tegen vanwege de naam Macedonië, maar nu de voormalige Joegoslavische republiek er akkoord mee is om zich Noord-Macedonië te noemen, is dat obstakel verdwenen. Het Griekse parlement stemde vorige maand in met de deal over de naamswijziging.

Skopje is sinds 2005 ook kandidaat om lid te worden van de EU. Europees commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) zegt dat de EU haar best zal doen om de toetredingsonderhandelingen nog dit jaar te openen.

Hoger defensiebudget

Duitsland belooft de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie intussen een hoger defensiebudget. Over de uitgaven voor defensie van een twist met de Verenigde Staten. De regering-Merkel heeft volgens informatie van persbureau DPA en de magazinesite Spiegel Online de NAVO dinsdag in Brussel een strategisch beleidsplan voorgelegd.

In het document staat dat het budget voor investeringen in het leger en zijn uitrusting niet zal blijven bij 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is overeengekomen voor de periode tot 2024, daarna gaat het verder omhoog. 

De NAVO eist, vooral bij monde van de Amerikaanse president Donald Trump, dat de defensiebegroting van de aangesloten landen 2 procent van het bbp bedraagt. Veel leden, waaronder Nederland, komen daar lang niet aan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.