Noord-Koreaanse lancering was test van "nieuw wapen"

Deze foto werd zondag verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
REUTERS Deze foto werd zondag verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
De meest recente lancering van projectielen door Noord-Korea was een test van een nieuw ontwikkeld wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zondag. Volgens het medium hield de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un toezicht op de test. Het nieuwe wapen is ontwikkeld om te voldoen aan de terreincondities van het land en verschilt tactisch van de huidige wapensystemen, luidde het voorts.

De projectielen werden zaterdag afgevuurd vanop een terrein aan de oostkust van Noord-Korea. Aangenomen wordt dat het ging om ballistische korteafstandsraketten. De raketten bereikten een maximale hoogte van 48 km, raakten goed 400 km ver en landden in de Japanse Zee, berichtte het Zuid-Koreaanse leger eerder. Het was al de vijfde lancering van die aard op enkele weken tijd.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten interpreteren de lanceringen als een "machtsdemonstratie" van Noord-Korea en verwachten naar eigen zeggen nog meer lanceringen in de komende weken. Pyongyang had voordien al laten weten dat de rakettesten een "waarschuwing" zijn aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea.

Zaterdag zei de Amerikaanse president Donald Trump nog op Twitter dat Kim Jong-un hem in een brief een "kleine verontschuldiging" had aangeboden voor zijn laatste raketlanceringen. De Noord-Koreaanse leider zou de onderhandelingen over de nucleaire kwestie ook willen hervatten, aldus Trump.

Op 30 juni ontmoetten de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar op de grens van de twee Korea's.
AP Op 30 juni ontmoetten de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar op de grens van de twee Korea's.

Geen inter-Koreaanse dialoog

Volgens Pyongyang is er echter geen dialoog mogelijk tussen beide Korea's, zolang de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen uitvoeren met met Noord-Korea als vijand. Dat laat een topambtenaar van het regime in Pyongyang zondag weten.

Kwong Jong Gun, directeur-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, noemt de oproep van Seoel om de Noord-Koreaanse rakettesten te stoppen daarnaast “nonsens”. Volgens de topambtenaar vallen de raketproeven onder het zelfverdedigingsrecht van Pyongyang.

“Wij zijn duidelijk de vijand in de [Amerikaans-Zuid-Koreaanse] legeroefening”, zei Kwon in een verklaring die werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. “Ze moeten zich realiseren dat inter-Koreaans contact zeer stroef zal verlopen, tenzij ze een eind maken aan de militaire manoeuvres. Of een geloofwaardig excuus of oprechte verklaring kunnen bieden”.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos beverke

    Met een lege maag die raketten zien afvuren zal de honger bij honderd duizenden Noord Koreanen niet verminderen...

  • Peter Thys

    die ontmantelen geen enkele raket alleen een lieggrage, naïeve Trump geloofd en beloofd veiligheid, eigenlijk is dit "zijn enige(minieme)"verdienste die hij(zou kunnen claimen) claimt terwijl ze niet te staven is.Mager rapport hé Donald na meer dan 3 jaar regeren en niks bereikt of enkel ruzie met heel de wereld ondanks alle beloften tijdens de verkiezingen.President die de geschiedenis ingaat met lullen,liegen,bedriegen en twitteren en niks presteren

  • pieter De Potter

    Laat hem maar zijn raketten verschieten tot ze 'op' zullen zijn. Hij zal er zo meer plezier aan hebben dan ze later te moeten ontmantelen.