Zuid-Korea wil gedemilitariseerde zone vervangen door ‘vredeszone’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe.
EPA De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft bij de Verenigde Naties gepleit voor een "internationale vredeszone", ter vervanging van de huidige gedemilitariseerde zone (DMZ) die beide Korea's van elkaar scheidt.

"De oprichting van een internationale vredeszone zal een institutionele en realistische garantie bieden voor de veiligheid van Noord-Korea", zei Moon Jae-in in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Tegelijkertijd verkrijgt Zuid-Korea een permanente vrede", aldus de president die zich al sinds 2018 inzet om beide Korea's samen te brengen en de dialoog tussen Pyongyang en Washington te bevorderen.

De nieuwe zone die de huidige, vier kilometer brede gedemilitariseerde zone zou vervangen, kan VN-agentschappen huisvesten die belast zijn met het oplossen van conflicten en met het milieu. Ook zou de zone uiteindelijk kunnen worden ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van Unesco, luidt het.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in buigt voor hij zijn toespraak begint.
REUTERS De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in buigt voor hij zijn toespraak begint.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.