Zuid-Korea bereid om te praten met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de eerste kabinetsbijeenkomst van het jaar in het Blauwe Huis in Seoul.
EPA De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de eerste kabinetsbijeenkomst van het jaar in het Blauwe Huis in Seoul.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in staat open voor een betere relatie met Noord-Korea, maar wel pas als het communistische land begint met het stopzetten van zijn kernprogramma. Dat zei Moon vandaag, een dag nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toenadering zocht tot het zuiden.

Zuid-Korea heeft aan Noord-Korea aangeboden om op 9 januari rond de tafel te gaan zitten met het oog op een verbetering van de relatie tussen de Korea's, na de uitgestoken hand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 

"We hopen dat Zuid en Noord tegenover elkaar kunnen zitten om te praten over de Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen en over andere kwesties van wederzijds belang voor een verbetering van de onderlinge relaties", aldus de Zuid-Koreaanse minister Cho Myoung-Gyon, bevoegd voor de relaties met Noord-Korea. 

China heeft bij monde van een woordvoerder van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken het Zuid-Koreaanse initiatief "verwelkomd" en "steun" toegezegd. "Een goede zaak", luidde het. 

Hoewel Kim Jong-un benadrukte dat het van belang is om de spanningen in de regio terug te dringen, kondigde hij aan dat het land zich het huidige jaar zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten "voor inzetbaarheid".

Vreedzame omgeving

De Noord-Koreaanse leider vindt dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse schiereiland. Hij overweegt om een delegatie naar de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen. Moon zei vandaag nogmaals dat hij ook vindt dat het voor de veiligheid beter is als Noord-Korea meedoet aan de Spelen. Hij riep de betrokken organisaties op om daar werk van te maken.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Fons Casteels: de Olympische winterspelen vinden plaats in ZUID-Korea, dus een boycot tegen Noord-Korea zal niet veel uithalen! :)

 • chris moerman

  hoezo ? waren ze vroeger dan NIET bereid om te praten ? dan zijn ze even dom als Noord-Korea.

 • Joske Vermeulen

  Als Kimmeke al heeft beslist om zijn kernwapen programma verder te zetten zal het inderdaad een eenrichtingsgesprek worden. Je kan moeilijk over betere relaties gaan praten met bokshandschoenen aan hé.

 • raymond van der craen

  Waar het bezitten van kernraketten goed voor is. Trump doet in zijn broek voor Noord Korea. Een kernoorlog kent alleen maar verliezers, waarom denk je dat in Europa al 73 jaar geen oorlog meer geweest is? Nog nooit was er zo een lange vredesperiode sinds de tijd van de Romeinen, de "Pax Romana" die 200 jaar heeft geduurd en begon onder keizer Augustus!

 • Francinne Declerque

  De internationale media zullen slecht gezind lopen, eerst putin proberen wegzetten als superschurk, maar dat mislukte. Nu kim jong oen wegzetten als boosaardige wereldleider en dat dreigt ook te mislukken, wie is de volgende ?