Waarom schoot Japan de nieuwste Noord-Koreaanse raket niet gewoon uit de lucht?

afp
Met het afvuren van een nieuwe middellangeafstandsraket richting Japan heeft Noord-Korea zich opnieuw de woede van de internationale gemeenschap op de hals gehaald. De raket vloog pal over Japan en landde op zo'n 1.500 kilometer van de Japanse kust in de zee. Waarom schoten Japan of bondgenoot VS de raket niet uit de lucht?

De raket, een middellangeafstandsraket van het type Hwasong-12, legde vanuit Noord-Korea 2.700 kilometer af en bereikte een hoogte van 550 kilometer. De raket brak in drie stukken vooraleer ze neerstortte op 1.180 kilometer ten oosten van de kust van het Japanse eiland Hokkaido.

Japan reageerde meteen op de raketlancering en raadde bewoners van de regio's die de raket overvloog aan om te schuilen op een veilige plek. Na afloop sprak premier Shinzo Abe van "een ongeziene, ernstige bedreiging voor ons land". Ook het Japanse leger is in de hoogste staat van paraatheid, net als de Zuid-Koreanen en de Amerikanen op het eiland Guam in de Stille Oceaan. Noord-Korea heeft er al mee gedreigd Guam aan te vallen.

Toch reageerde geen enkel van de drie landen actief op de raketlancering gisteren. Militaire waarnemers zien daarvoor verschillende mogelijke redenen.

Noord-Korea gaf vandaag beelden vrij van de lancering van de middellangeafstandsraket.
afp Noord-Korea gaf vandaag beelden vrij van de lancering van de middellangeafstandsraket.
De USS John C. Stennis in de Zuid-Chinese Zee.
afp De USS John C. Stennis in de Zuid-Chinese Zee.

Drie fases

Ten eerste is het geen sinecure om een al gelanceerde raket uit de lucht te schieten. Een middellangeafstandsraket vliegt gemiddeld maar een tien tot twintig minuten, waardoor het tijdsframe om in te grijpen bovendien bijzonder klein is. Met snelheden tot 20.000 kilometer per uur en een hoogte van honderden kilometers vormen de raketten geen gemakkelijke doelwitten.

Middellangeafstandsraketten en intercontinentale raketten vliegen in drie fases richting hun doelwit: de boostfase, de middelste fase en de re-entry of terminale fase. In de tweede fase verlaten de raketten het luchtruim en komen ze via een ellipsvorm in de ruimte terecht, vooraleer ze terug richting aarde vliegen.

GMD en THAAD

De Verenigde Staten beschikken over verschillende afweersystemen die raketten in hun overeenstemmende fase in theorie kunnen neerhalen. De zogenaamde Ground-Based Midcourse Defense (GMD) kan vanop een oorlogsschip bijvoorbeeld een middellangeafstands- of intercontinentale raket in de middelste fase uit de lucht schieten. De VS hebben 33 schepen met een GMD-systeem, waarvan er 16 zich in de Pacifische regio bevinden.

Toch is succes niet altijd gegarandeerd. Proeven door het Amerikaanse leger lukten in het verleden verre van altijd: van de 18 tests die vanaf 1999 werden uitgevoerd, waren er tot juni van dit jaar maar 10 succesvol. Tussen 2010 en 2013 mislukte elke test en pas in mei van dit jaar meldde het Missile Defense Agency voor het eerst in drie jaar nog eens een geslaagde poging een intercontinentale raket neer te halen. Maar een maand later mislukte een nieuwe test een middellangeafstandsraket uit de lucht te halen.

Een tweede optie is de raket neer te schieten in zijn laatste fase, net voor hij zijn doelwit moet raken. Daarvoor hebben de Amerikanen het THAAD-systeem ontwikkeld, dat ze ook al in Zuid-Korea plaatsten: Terminal High Altitude Area Defense. Een THAAD-raket heeft geen springstof aan boord, maar moet een inkomende raket door de rechtstreekse impact vernietigen. Ook Japan bezit een soortgelijk systeem met Patriot-raketten, die wel springstof dragen.

Een derde optie, de raket neerhalen in de eerste fase, is op dit moment nog geen realistische optie. Het Amerikaanse leger onderzoekt de mogelijkheid via drones die bewapend zijn met lasers, maar de eerste tests daarvan worden pas tegen 2023 verwacht.

afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un keek toe hoe de raket werd gelanceerd richting Japan.
afp De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un keek toe hoe de raket werd gelanceerd richting Japan.

Geen bedreiging

De VS en Japan hadden dus de kans op zijn minst te proberen de Noord-Koreaanse raket neer te halen. Waarschijnlijk hebben beide landen de lancering meteen vanaf het begin gemerkt en hebben ze het traject van de raket op de voet gevolgd. Maar tegelijkertijd konden ze op die manier ook meteen de toekomstige vluchtbaan uitrekenen, en werd het al snel duidelijk dat Japan geen doelwit was en dat de raket uiteindelijk in zee zou neerstorten. Dat is wat ook de Amerikanen in hun officiële communicatie zeggen: de raket vormde nooit een bedreiging voor de VS.

De raket dan toch proberen neerhalen, zou een groot risico hebben ingehouden. Als hun poging was gelukt, gaven ze Noord-Korea meteen een uitstekende reden om zich geprovoceerd te voelen. Kim Jong-un zou dan perfect het slachtoffer kunnen spelen met het argument dat zijn raket niet Japan als doelwit had, maar de zee. De Japans-Amerikaanse 'provocatie' en 'oorlogsdaad' zou dan het perfecte excuus geweest zijn voor nieuwe tests. En die escalatie wilde Japan meer dan waarschijnlijk vermijden.

Bovendien bestond nog altijd het risico dat de Japanse of Amerikaanse afweersystemen hun doel niet zouden raken, wat een grote blamage voor beide landen in de regio zou betekenen. Het zou de onrust enkel maar doen toenemen, en Noord-Korea alleen nog maar sterken in zijn idee van onoverwinnelijkheid.

De raket die Noord-Korea gisteren afvuurde vloog over Japan en landde 1.180 kilometer van de kust in zee.
afp De raket die Noord-Korea gisteren afvuurde vloog over Japan en landde 1.180 kilometer van de kust in zee.
reuters22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Mulder

  @ Jurgen : tegen de oorlogszuchtige Amerikanen. Op welke planeet woon jij ?

 • Jurgen Van Den Bergh

  Gisteren nog een Nederlandse journalist in Noord-Korea burgers zien interviewen. En die waren allemaal van mening dat hun leider goed bezig was omdat ze het recht hadden hun land te verdedigen. Maar tegen wat dat? Ze provoceren non-stop en zijn zelf de oorzaak van het conflict. Als zij stoppen dan is de lont uit het kruitvat en is het gedaan. Maar wat zal de nationale zender de bevolking verteld hebben? Niet de waarheid, dat is zeker.

 • Jo De Clercq

  In plaats van Erdogan te provoceren zou die Duitse boerendichter , pseudo komiek , beter wat ironische verzen schrijven over de Kim...

 • Rik Bic

  De propaganda van NK heeft zelfs hier al slachtoffers geëist. VS en Japan totaal verrast !!! Lees ik. Moet ik nu lachen of huilen. Ons Kimmeke zijne grimas is geen lang leven meer beschoren en de diva of nieuwslezeres met sterallures zal een nieuwe job mogen gaan zoeken.

 • Mustafa Weinbaum

  Ze hadden die raket maar al te graag uit de lucht gehaald maar de US Navy en het Japanse leger werden totaal verrast. En dat is net wat Noord Korea wou aanduiden.