VS: "Noord-Korea doodde halfbroer Kim Jong-un met zenuwgas"

Kim Jong-nam (links) en zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de VS heeft het Noord-Koreaanse regime de moord op touw gezet en het uiterst giftige zenuwgas VX gebruikt.
AP Kim Jong-nam (links) en zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de VS heeft het Noord-Koreaanse regime de moord op touw gezet en het uiterst giftige zenuwgas VX gebruikt.
Noord-Korea is verantwoordelijk voor de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un. Dat is het oordeel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de VS heeft het Noord-Koreaanse regime de moord op touw gezet en het uiterst giftige zenuwgas VX gebruikt.

De VS gaan Noord-Korea nieuwe sancties opleggen vanwege het gebruiken van het zenuwgas. Kim Jong-nam werd op 13 februari vorig jaar vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur. De man zou tegengif voor het zenuwgas VX in zijn tas hebben gehad.

De VS "veroordelen ten strengste het gebruik van chemische wapens om een moord uit te voeren", zo werd meegedeeld door Heather Nauert, de woordvoerster van het State Department. "Deze blijk van minachting voor de internationale normen tegen het gebruik van chemische wapens, tonen de roekeloze aard van Noord-Korea aan en onderstrepen dat we geen Noord-Koreaans programma voor massavernietigingswapens kunnen tolereren", klinkt het nog.

Reality-tv-show

Twee vrouwen, de 29-jarige Indonesische Siti Aishah en de 25-jarige Vietnamese Doan Thi Huong, zouden het zenuwgas in het gezicht van de halfbroer van Kim hebben gesmeerd. De zaak tegen de vrouwen loopt nog, ze zeggen onschuldig te zijn en stellen dat ze in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show. De twee vrouwen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Het vermoeden bestaat al langer dat Noord-Korea achter de moord zit, maar Pyongyang heeft altijd ontkend dat het betrokken was bij de moord op Kim Jong-nam..

De nieuwe sancties worden volgens de VS maandag al ingevoerd. Maar de bekendmaking ervan gebeurt net op een moment dat er sprake is van opmerkelijke toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea.

Siti Aishah (l) en Doan Thi Huong (r).
Reuters/Kos Siti Aishah (l) en Doan Thi Huong (r).17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques De Meulemeester

  Trump is een beetje jaloers omdat hij de toenadering tussen Noord en Zuid niet heeft meebedisseld... Misschien komt er nog een tweet dat het wel door hem komt!

 • guido Bervoets

  Net nu er toenadering is en er sprake is van een nucleaire stilstand zullen de United Far West of Trump eens de moraalridders gaan uithangen. Ze hebben in 2003 ook eens de moraalridders uitgehangen in Irak waardoor we nu nog altijd in zware problemen zitten.

 • Carla Van Geel

  Nergens sprake van bewijzen. En zelfs indien het zo zou zijn is het niet aan de VS om rechter te spelen. Die sancties treffen enkel de bevolking die zo nog meer uitgehongerd wordt en dat is een ergere misdaad.

 • René Lippeveld

  Eigenlijk komt men na ampel beraad met zichzelf en zijn gezond boerenverstand maar tot één besluit: er wordt ons, politiek gesproken, in binnen- en buitenland meer nieuws (dat er toe doet !) onthouden dan er ons wordt meegedeeld. Wat weten we nu écht over onze luchtkwaliteit, het klimaat, ‘moorden’ op hoog niveau, de overbevolking ? In eer en geweten ? Niks toch ?

 • Fredien Vandervekens

  Trump wordt stillaan "kinds". Wat heeft de VS te maken met een moord op een Noord-Koreaanse "onderdaan" ? Neemt Pyongyang sanctie's tegen VS omdat er "dagelijks" moorden gebeuren op Amerikaanse "onderdanen" in de VS ? Het Witte Huis wordt een "verzamelplaats" van demente Uncle Sam's.