VN: “Noord-Korea zet zijn kernwapenprogramma gewoon voort”

AFP
Noord-Korea zet zijn programma voor nucleaire bewapening voort en onttrekt zich tegelijk aan de sancties. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat verschijnt na een recente reeks Noord-Koreaanse rakettesten die door de Amerikaanse president Donald Trump geminimaliseerd werden.

Het Noord-Koreaanse bewind had in 2018 een moratorium ingesteld op nucleaire testen en op het afvuren van raketten voor de lange afstand. Het had ook de sluiting van de testsite Punggye-ri aangekondigd. Maar volgens het rapport dat de VN vandaag bekendmaken, is Pyongyang niet gestopt met de ontwikkeling van kernkoppen. 

"Het nucleaire programma van de Democratische Volksrepubliek Korea gaat verder, ook zonder atoomproeven en ondanks de sluiting van de nucleaire testsite Punggye-ri", zegt een groep van VN-deskundigen in het rapport, dat over de periode van februari tot augustus gaat.

Noord-Korea blijft volgens dezelfde bron het complex voor uraniumverrijking van Yongbyon exploiteren. De toekomst van het complex was een van de geschilpunten op de tweede bijeenkomst van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un met Donald Trump, die in februari in Hanoi op een mislukking uitliep. De bilaterale onderhandelingen tussen Washington en Pyongyang zitten sindsdien in een impasse. 

EPA
EPA12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Trump een tandje bijsteken, Marc Baeyens? Zolang Kim hem "mooie brieven" blijft sturen, laat hij Kim gewoon voortdoen!

 • Edmond Dantès

  Natuurlijk doet Kim voort, met Trump doet hij wat hij wil, een ontmoetinkje hier, een handdrukje daar en af en toe een mooie brief zodat Trump begint te blinken van glorie, overtuigd dat hij een groots vredesakkoord uit de brand zal slepen.

 • luc baken

  china gebruikt noord korea om de wereld bang te maken maar trump trapt daar niet meer in en hij heeft weer al eens gelijk

 • Marc Baeyens

  Trump zal nog eens een tandje moeten bijsteken. Van de andere lakse westerse landen hoeven we niet veel te verwachten om onze veiligheid te garanderen. Idem met Iran.

 • Peter Thys

  tja zelfs het allerkleinste succes is deze Amerikaanse grootprater en fantast niet gegund.We zijn in de aanloop naar volgende verkiezingen en hij heeft niet één van zijn verkiezingsbeloften kunnen hardmaken. Tja president van veel twitter,etter en wind !