Verdachten moord op Kim Jong-nam hadden sporen van zenuwgas op kledij

De Vietnamese Doan Thi Huong (links) en de Indonesische Siti Aisyah na hun arrestatie.
epa De Vietnamese Doan Thi Huong (links) en de Indonesische Siti Aisyah na hun arrestatie.
Op kledij van een van de twee verdachten van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zijn sporen van zenuwgas aangetroffen. Dat zei een scheikundige aan de rechtbank in Maleisië, waar de twee verdachten terechtstaan. Advocaten van de verdediging vertelden buiten de rechtbank dat sporen van het gas ook waren aangetroffen op het shirt en een vingernagel van Thi Huong.

De 45-jarige Kim Jong-nam werd op 13 februari vermoord op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. Twee vrouwen, de 29-jarige Vietnamese Thi Huong en de 25-jarige Indonesische Siti Aisyah, worden ervan verdacht hem met het zenuwgas VX te hebben aangevallen. Ze riskeren de doodstraf.

"Toen de experimenten werden uitgevoerd, vonden we afbrekingsmateriaal van het VX-zenuwgas op de kledij gedragen door de eerste beklaagde, Siti Aisyah", getuigde dokter Raja Subramaniam. Advocaten van de verdediging vertelden buiten de rechtbank dat sporen van het gas ook waren aangetroffen op het shirt en een vingernagel van Thi Huong.

Kim Jong-nam, de verbannen halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, werd in februari vermoord in de luchthaven van Kuala Lumpur.
ap Kim Jong-nam, de verbannen halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, werd in februari vermoord in de luchthaven van Kuala Lumpur.

De vrouwen smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op Kim Jong-nams gezicht. Het vermoeden bestaat dat Noord-Korea achter de moord zit. De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij geven al langer aan te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show. De twee vrouwen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld. Kim Jong-nam was de halfbroer van Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de oudste zoon van de voormalige leider Kim Jong-il (1941-2011) uit een eerder huwelijk.
Het gas dat op Kim werd gebruikt, is door de Verenigde Naties bestempeld als een massavernietigingswapen.

Beide verdachten pleiten onschuldig. Tijdens het onderzoek hielden ze vol dat ze dachten dat ze meededen aan een grap voor een televisieprogramma met verborgen camera's.

Tijdens de rechtszaak zullen in totaal 153 getuigen worden opgeroepen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Ik ben vooral benieuwd wat er zou gevierd zijn als het mislukt was en hij als rechtmatige erfgenaam de troon kon opeisen. Dit lijkt mij eerder een politieke moord beraamd door die halve zit die nu Aan de macht is.

 • Toni Overmans

  Die meiden zijn er in geluisd.Zoek de ware dader(s}in NK.Heel simpel daar hoef je geen S.Holmes voor te zijn.

 • Toni Overmans

  Die meiden zijn er in geluisd.Zoek de ware dader(s}in NK.Heel simpel daar hoef je geen S.Holmes voor te zijn.

 • Bernard Vandenberghe

  Ik ben echt geneigd om het verhaal van de verborgen camera te volgen. Daarenboven is het een vluchtig gas: waarom zijn ze dan zelf niet gestorven... raar zaakje.