Verboden dezelfde naam als Kim Jong-un te dragen

BELGA
Het is in Noord-Korea verboden dezelfde naam te dragen als leider Kim Jong-un. Naamgenoten waren bij zijn aantreden verplicht hun naam te veranderen. Dat blijkt althans uit officiële documenten die de Zuid-Koreaanse televisiezender KBS in handen kreeg.

Berichten over de Noord-Koreaanse leider moeten altijd met de nodige scepsis behandeld worden, zeker als het om dit soort regeltjes omtrent zijn persoon gaat. Zo ging de nieuwe wet die alle mannelijke studenten verplichtte om hetzelfde kapsel als de Grote Leider te dragen, de hele wereld rond, maar dat nieuws bleek volledig uit de lucht gegrepen.

Dat het voor Noord-Koreaanse ouders verboden zou zijn hun zoon naar Kim Jong-un te noemen, is echter niet zo ongeloofwaardig. Ook president Kim Il-sung en zijn zoon Kim Jong-il zouden hun naam met geen enkele onderdaan gedeeld hebben. Een bron bij de Zuid-Koreaanse overheid beweert dat het de normale gang van zaken is bij de noorderburen: "Het was de regel bij de vorige twee leiders, dus het is best mogelijk dat dat ook nu nog het geval is."

Vrijwillig naam veranderen

Wie bij het aantreden van Kim Jong-un zijn naam al droeg, moest die 'vrijwillig' laten veranderen. Ouders die hun kind die naam al gegeven hadden, wisten wellicht niet eens dat er later een probleem zou zijn, want tot het overlijden van Kim Jong-il eind 2011 werd de identiteit van zijn opvolger zo goed als geheim gehouden.

Volgens het officiële staatsdocument dat KBS in handen kreeg, vaardigde de Noord-Koreaanse overheid in dat jaar, wanneer Kim Jong-un officieel als opvolger van zijn vader werd aangeduid, een decreet uit voor alle administratieve diensten. Dat verplichtte zowel Kim Jong-uns Koreaanse Arbeiderspartij als het leger en de politie erop toe te zien dat alle naamgenoten van de Grote Leider hun naam lieten veranderen.

"Alle partijorganen en nationale veiligheidsdiensten moeten een lijst maken van burgers met de naam Kim Jong-un (...) en hen duidelijk maken hoe ze vrijwillig hun naam kunnen veranderen", klinkt het in het document.

Park Jin-hee, een voormalig inwoner van Noord-Korea die nu voor de Zuid-Koreaanse zender KBS werkt, beweert er zeker van te zijn dat het decreet in 2011 werd uitgevaardigd. "Er is niemand in Noord-Korea die Kim Il-sung heet, en er is niemand die Kim Jong-il heet", zegt hij. "Ongetwijfeld geldt diezelfde regel ook voor Jong-un."

Er is niemand in Noord-Korea die Kim Il-sung heet, en er is niemand die Kim Jong-il heet. Ongetwijfeld geldt diezelfde regel ook voor Jong-un

Park Jin-hee, ex-Noord-Koreaan