Van 'Kleine Raketman' tot gerespecteerd diplomaat: “Hoe Kim Jong-un iedereen (en vooral Trump) manipuleert”

.
EPA/Photo News .
Vorig jaar noemde Donald Trump hem nog “Kleine Raketman” en hij werd door vrijwel de hele wereld uitgelachen. Maar in enkele maanden tijd heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn imago volledig omgegooid tot dat van een gerespecteerd diplomaat die ijvert voor vrede. Of hoe een dictator iedereen manipuleert, en dan vooral Trump, waarschuwen analisten.

Na de historische ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft de hamvraag: zal Noord-Korea echt haar kernprogramma opgeven? Dat onderwerp staat ongetwijfeld helemaal bovenaan de agenda van de al even historische ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un over enkele weken. Analisten vrezen dat Jong-un iedereen aan het manipuleren is en vooral perfect inspeelt op de ijdelheid van Trump.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hadden vorige week een historische ontmoeting.
Photo News De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hadden vorige week een historische ontmoeting.

Nobelprijs voor Trump

“President Trump moet de Nobelprijs voor de vrede winnen”, zei de Zuid-Koreaanse president vorige week. Trump is erop gebrand om een doorbraak te verwezenlijken met Noord-Korea, maar terwijl dat enkele maanden nog gepaard ging met stevige taal en spierballengerol, verandert Trump nu het geweer van schouder. Slechts enkele maanden geleden noemde Trump Kim Jong-un nog spottend “Kleine Raketman”, maar ondertussen is hij klaar voor vredesgesprekken.

“Kim Jong-un is opportunistisch en manipulatief. Hij doet gemakkelijke toegevingen in aanloop naar de topontmoeting met Trump”, zegt topanalist Malcolm Davis. “Hij kan het zich permitteren om zijn kernprogramma even on hold te zetten.”

Het lijkt ondertussen een ver verleden, maar eind vorig jaar lanceerde Kim Jong-un nog een ballistische raket.
AFP Het lijkt ondertussen een ver verleden, maar eind vorig jaar lanceerde Kim Jong-un nog een ballistische raket.

Trumps ijdelheid

“Kim Jong-un speelt in op Trumps ijdelheid”, benadrukt professor John Blaxland, expert in internationale veiligheid. “De vredesgesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea hebben Trumps aandacht aangewakkerd. Hij wil een doorbraak verwezenlijken.”

“Trump weet dat Kim Jong-un slechte kaarten heeft en Kim Jong-un weet dat de dreiging onder Trumps administratie groter is dan onder de vorige Amerikaanse presidenten. Ze allebei op gebrand op een doorbraak”, zegt Blaxland.

Ook voormalig CIA-baas John McLaughlin vreest dat Donald Trump in een val loopt. "Ik ben er zeker van dat Noord-Korea Trump goed heeft bestudeerd. Ze beseffen maar al te goed dat hij graag succes claimt", aldus McLauglin. "De president wordt gemanipuleerd."

Over enkele weken is een ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un gepland.
AFP Over enkele weken is een ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un gepland.

Dictator

Analist Sean King, gespecialiseerd in Aziatische politiek, noemt Kim Jong-un “sluw maar kwaadaardig”. Hoewel hij nu bereid lijkt om de strijdbijl te begraven, is en blijft hij een dictator van de zuiverste soort. “Niemand weet waarom hij juist nu de hand reikt aan het westen. En wie het wel weet, praat niet”, aldus King.

Bereikt Trump straks echt een historisch akkoord? Of slaagt Kim Jong-un erin de alliantie tussen de VS en Zuid-Korea te doorbreken? 
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jim Fonteyne

  Allemaal wereldtoneel!!!

 • Peter Cortens

  Kim weet inderdaad perfect wanneer Trump dringend een pluim nodig heeft voor zijn show. Trump's ratings gaan sinds 2 weken gestaag omhoog dus die eet uit de hand van Kim.

 • Bernaerts Diane

  Kim is slim, hij manipuleert Trump tot hij doet wat hij wil, maar geeft hem het gevoel dat hij alles zelf beslist heeft en laat Trump de pluimen op zijn eigen hoed steken. En die blaaskaak, zot van eigen glorie, doorziet dat niet!

 • Bernaerts Diane

  Natuurlijk speelt hij in op Trumps ijdelheid: iedereen weet inmiddels dat je Trump het best kan paaien door hem te vleien. En daar trapt Trump telkens weer met open ogen in.

 • Artur Adamek

  Puur zand in ogen gooien, verder niets wat zijn die heren toch kinds bezich !? Geef hen zandbak met kleine mannetjes met rakkeren op hun rug en schiet ze naar de maan!!