Trump ziet in rakettesten van Noord-Korea geen schending van afspraken met VS, “Kim zou mij niet ontgoochelen”

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump ziet in de recente rakettesten van Noord-Korea geen schending van de afspraken tussen Washington en Pyongyang. Dat heeft Trump vandaag duidelijk gemaakt via verschillende berichten op Twitter.

Noord-Korea heeft op ruim een week tijd drie verschillende tests uitgevoerd met korteafstandsraketten. De laatste lanceringen vonden vrijdagmorgen (Koreaanse tijd) plaats. In juni 2018 hadden de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider nochtans afspraken gemaakt over een denuclearisering van het schiereiland. 

AP

Geen inbreuk

Maar Trump onderstreept nu dat er toen niet gesproken werd over korteafstandsraketten, waardoor de huidige tests dus geen inbreuk kunnen vormen op die afspraken. "Deze rakettesten zijn geen schending van het akkoord dat we in Singapore hebben ondertekend", zo zegt hij op Twitter.

Mogelijk zijn er wel VN-regels overtreden, zo geeft hij aan. "Maar Kim zou mij niet ontgoochelen door het vertrouwen te schenden. Noord-Korea heeft te veel te winnen - het potentieel van het land is onder de leiding van Kim Jong-un onbegrensd.”

Vol lof

Trump maakte ook van de gelegenheid gebruik om Kim en zichzelf overvloedig te bewieroken. "Kim heeft een mooie visie voor zijn land. En enkel de VS, met mij als president, kunnen die visie waarmaken. Hij zal de juiste dingen doen, want hij is te slim om iets anders te doen. En hij wil zijn vriend, president Trump, niet ontgoochelen", tweet de Amerikaanse president. 

De VS en Noord-Korea zijn sinds meer dan een jaar diplomatieke inspanningen aan het leveren om de nucleaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te doen afnemen. Na hun eerste ontmoeting in Singapore, was een top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi echter op een mislukking uitgedraaid. Maar eind juni kregen de gesprekken een nieuwe impuls toen Trump en Kim meer dan vijftig minuten lang overleg pleegden in het Zuid-Koreanse grensdorp Panmunjom. Trump zette bij die gelegenheid voet op Noord-Koreaanse bodem, als eerste Amerikaanse president in functie ooit. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Kim Jung un wil weer eens goed provoceren en nu zegt Trump: "Dat is binnen de afspraken". Dat is voor Kim Jong-un "the worst case scenario" want hij wil provoceren en nu valt dat in duigen.

  • frans Venloo

    Ik denk dat Truimp bij elke test een klein percentje wordt betaald kwestie van goede verstandhouding .

  • Peter Thys

    Een groot staatsman (dat denkt hij toch zelf)die uitblinkt/overloopt volgens hem van intelligentie(anderen noemen domme praat/naïviteit) gelooft eens te meer zijn eigen wensen/leugens en ziet ze voor waarheid aan.Kim deed ongestoord voort met wat hij al altijd deed lanceren,lanceren,lanceren.Of hoe je je falen/onmacht probeert te verbergen,te maskeren, goed te praten met flauwe, heel flauwe excuses uitvluchten en leugens