Trump zet voet op Noord-Koreaanse bodem voor ontmoeting met Kim Jong-un

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar ontmoet op de grens tussen beide Korea’s. Trump had Kim via Twitter uitgenodigd voor een spontane ontmoeting. “Gewoon handjes schudden en hallo zeggen”, aldus Trump, die ook even de grens overstak. Hij is de eerste Amerikaanse president in functie die voet zet op Noord-Koreaanse bodem. De VS en Noord-Korea gaan de nucleaire onderhandelingen opnieuw opstarten.

Onmiddellijk na de eerste begroeting in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea wandelden Trump en Kim naar het Noord-Koreaanse grondgebied, waar ze elkaar voor een tweede keer de hand hebben geschud. Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in was erbij. Er vond een gesprek plaats tussen de drie leiders aan de Zuid-Koreaanse kant van de grens. Dat werd even voor 17 uur (lokale tijd) afgesloten, waarna de Noord-Koreaanse leider Kim meteen opnieuw de grens overstak.

“Het is goed om u opnieuw te zien. Ik had niet verwacht u op deze plaats te ontmoeten”, zo verklaarde Kim aan Trump. De Amerikaanse president liet dan weer verstaan dat hij zeer trots was omdat hij de kans kreeg om - slechts heel even - het Noord-Koreaanse grondgebied te betreden. “Het was me een hele eer om over die lijn te stappen.”

Nucleaire onderhandelingen

Volgens Trump kwam hij met Kim overeen om de nucleaire onderhandelingen, die in februari in het slop waren geraakt na de mislukte top in de Vietnamese stad Hanoi, weer op te starten. ““We hebben afgesproken dat we elk een team zullen aanduiden om de details uit te werken.”

Volgens Trump moeten zij binnen de twee tot drie weken aan hun werkzaamheden beginnen. Al waarschuwt de Amerikaanse president dat het niet de bedoeling is om overhaast te werk te gaan. “Het gaat niet om snelheid”, verklaarde hij. “Niemand weet hoe het zich zal ontwikkelen.”

Daarnaast bevestigde Trump ook dat hij de Noord-Koreaanse leider heeft uitgenodigd om “op een dag” een bezoek te brengen aan de VS. Waarnemers stellen in de Amerikaanse media een dergelijk bezoek een enorme diplomatieke verwezenlijking voor Kim Jong-un zou inhouden. Noord-Korea streeft er al lang naar om als een gelijkwaardige partner te worden beschouwd op het internationale toneel.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in beklemtoonde in zijn reactie dan weer dat met de ontmoeting van zondag “een heuvel overwonnen werd” in het vredesproces voor het Koreaanse schiereiland. “De 80 miljoen Koreanen op het schiereiland hebben hierdoor hoop gekregen”, aldus Moon.

AFP

Eerder vandaag waren de Amerikaanse president en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in al aangekomen in de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen beide Korea’s. Ze bezochten er een bewakingspost in het meest noordelijke deel van de Zuid-Koreaanse kant van de DMZ en keken naar het noorden. Trump sprak er met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen. 

Trump is in Zuid-Korea voor gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nadat hij eerder de G20-top in Osaka (Japan) bijwoonde. Het was daar dat hij zijn verrassende voorstel om Kim te ontmoeten de wereld instuurde. Gehoopt wordt dat de ontmoeting nieuw leven blaast in de spaak gelopen gesprekken over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Donald Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in waren zondag aangekomen in de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen beide Korea's voor de ontmoeting met Kim Jong-un.
AP Donald Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in waren zondag aangekomen in de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen beide Korea's voor de ontmoeting met Kim Jong-un.

Voorafgaand aan de ontmoeting verklaarde Trump dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland fel zijn afgenomen sinds hij een jaar geleden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst ontmoette in Singapore. “Er was hier een groot conflict voor onze eerste ontmoeting. Nu is het extreem vreedzaam. Het is een compleet andere wereld”, zo verklaarde de president volgens de Amerikaanse media. “Het was hier gevaarlijk, zeer, zeer gevaarlijk. Na onze eerste top is al het gevaar geweken.”

Het is de derde keer in iets meer dan een jaar dat de twee leiders elkaar hebben ontmoet. Vier maanden geleden liep de tweede top tussen de leiders in de Vietnamese hoofdstad Hanoi nog spaak, in juni vorig jaar ontmoetten Trump en Kim elkaar voor het eerst tijdens een top in Singapore. 

Handdruk

“We zullen zien. Hij wil mij ontmoeten”, antwoordde Trump eerder vandaag op de vraag of de ontmoeting later vandaag doorgaat in de gedemilitariseerde zone. “Ze proberen om het te regelen. We willen het allebei graag”, klonk het. “Het gaat wel maar heel kort zijn, een handdruk slechts. Maar dat is niet erg. Een handdruk betekent veel”, aldus Trump aan journalisten.

Volgens de president heeft hij “een goede relatie” met de Noord-Koreaanse leider, maar is er nog een lange weg te gaan om een overeenkomst te bereiken waarbij Noord-Korea haar kernprogramma volledig beëindigt en in ruil daarvoor de sancties tegen het land worden opgeheven. 

Trump eist van Kim volledige ontmanteling van nucleaire wapens en ballistische raketten die met een kernkop kunnen worden uitgerust, maar liet weten “geen haast” te hebben om een overeenkomst met het land te bereiken.

‘Belangrijke mijlpaal’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sprak voorafgaand aan de ontmoeting van een “belangrijke mijlpaal in het denucleariseringsproces van Noord-Korea” als de twee leiders elkaar op de inter-Koreaanse grens de hand zouden schudden.

Reisorganisaties meldden eerder al dat de zone tussen de twee Korea's vandaag uitzonderlijk voor toeristen gesloten is.

De ontmoeting met Kim Jong Un (rechts) in de DMZ zal volgens de Amerikaanse president Trump kort zijn. ‘Enkel een handdruk. Maar dat betekent veel.’
AFP De ontmoeting met Kim Jong Un (rechts) in de DMZ zal volgens de Amerikaanse president Trump kort zijn. ‘Enkel een handdruk. Maar dat betekent veel.’
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, president  Moon Jae-in, ontmoetten elkaar vorig jaar aan de inter-Koreaanse grens in gedemilitariseerde zone.
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, president Moon Jae-in, ontmoetten elkaar vorig jaar aan de inter-Koreaanse grens in gedemilitariseerde zone.49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zjeppe Fierens

  Zeg wat je wil maar Trump is al pakken verder geraakt op zijn manier dan alle presidenten voordien. Obama liet een etterbuil achter die alle ogenblikken kon barsten.

 • Michel Van Limbergen

  The show must go on en geen show zonder Trump, geen vrede gesloten door beide Korea's zonder Trump zijn neus ertussen.

 • patrick claeys

  "Ontmoeting" afgelopen...? Goedzo. Intussen is Kim alweer volop landegenoten aan het terechtstellen.

 • Kirsten Hershe

  Door iedereen weggelachen en aan de kant gezet van zodra hij President werd maar kijk nu eens. Veel minder oorlogen en geen Amerikaanse troepen naar het buitenland om zich te gaan mengen in lokale problemen. Hij heeft een mooie carrière als leider en doet wat ie beloofd. In België beloven ze ook heel veel maar er komt nog veel minder van terecht. Enkel hun loon stijgt maar werken en daden uitvoeren? Tenzij het groen is, die pesten hun inwoners bijna dood.

 • Albert Grisar

  Wat een man en historisch moment! Totaal geen drama of cinema maar pure realiteit, president van daden!