Trump wil vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea opblazen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington op 30 juni tijdens besprekingen over het conflict met Noord-Korea
afp De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington op 30 juni tijdens besprekingen over het conflict met Noord-Korea
De Amerikaanse president Donald Trump laat een uitstap uit het vrijhandelsakkoord van de Verenigde Staten met Zuid-Korea voorbereiden, temidden van de zware crisis rond het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma. Dat meldt de Washington Post op basis van welingelichte bronnen. Trump zou volgens de krant hiertoe adviseurs aangesteld hebben, hoewel belangrijke medewerkers van Trump, zoals veiligheidsadviseur H.R. McMaster en de minister van Defensie James Mattis, zich hiertegen gekant hebben.

Er zou nog een mogelijkheid zijn dat Trump beslist om het in 2012 van kracht geworden akkoord toch te behouden. Maar de interne voorbereidingen op een beëindiging van het akkoord zouden al zo ver gevorderd zijn, dat al in de komende dagen de uitstapprocedure in gang gezet zou kunnen worden.

Het opdoeken van het akkoord zou voor economische spanningen kunnen zorgen op een moment dat beide landen aankijken tegen Noord-Koreaanse provocaties.

Het handelsakkoord tussen Zuid-Korea en de VS, KORUS, werd onder Obama bereikt en zou volgens Trump zeer nadelig zijn voor de VS.

Zuid-Korea is de zesde belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. De handelsbalans tussen de twee landen bedroeg vorig jaar 112,2 miljard dollar, maar de VS exporteerden voor 42,3 miljard dollar en importeerden voor 69,9 miljard dollar uit Zuid-Korea, wat dus een handelstekort van ongeveer 28 miljard dollar voor de VS betekent.

Het verdrag laat toe dat de VS zich met een opzegtermijn van zes maanden uit het akkoord terugtrekken.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • kevin dauphin

    Lees eens deftig het gaat om het tekort van 28 miljard waarom hij dit doet ben geen trump fan maar hij heeft wel gelijk het gaat niet om 1 euro

  • gisele merckx

    Trump is een ruziestoker