Trump overweegt soldaten terug te trekken uit Zuid-Korea

Zuid-Koreanen demonstreren bij de Amerikaanse ambassade in Seoul tegen een verhoogde bijdrage aan de Amerikaanse troepen.
Hollandse Hoogte / EPA Zuid-Koreanen demonstreren bij de Amerikaanse ambassade in Seoul tegen een verhoogde bijdrage aan de Amerikaanse troepen.
De Amerikaanse president Trump overweegt een deel van de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Zuid-Korea als Seoul niet voldoet aan de Amerikaanse eis om meer bij te dragen aan de stationeringskosten van de Amerikanen. Dat meldt Reuters op basis van berichten in de Zuid-Koreaanse media.

Volgens de berichten zouden gesprekken met de Zuid-Koreanen zijn afgebroken nadat de Amerikanen een jaarlijkse bijdrage van vijf miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) eisten van Seoul. Dat is vijf keer zoveel als het bedrag dat de Zuid-Koreanen nu betalen voor de Amerikaanse aanwezigheid: ongeveer een miljard dollar. Uit een recente peiling blijkt dat onder de Zuid-Koreaanse bevolking grote weerstand bestaat tegen het verhogen van de bijdrage.

De Amerikaanse president Trump zou erop gestaan hebben dat Zuid-Korea zijn bijdrage verhoogt en ermee gedreigd hebben anders de troepen terug te trekken uit het land. “Ik begrijp dat de VS zich voorbereiden om een brigade (bestaande uit zo’n drie tot vierduizend man, red.) terug te trekken, als de onderhandelingen niet zo goed gaan als president Trump zou willen”, zegt een diplomatieke bron in Washington die weet heeft van de onderhandelingen in de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo.

Stephen Biegun, de Amerikaanse speciaal gezant voor Noord-Korea vindt dat de VS hun troepen in Zuid-Korea moet houden. “Zuid-Korea is een van onze belangrijkste bondgenoten. Maar dat betekent niet dat ze zomaar een ‘free ride’ krijgen. We zitten midden in zware onderhandelingen met de Zuid-Koreanen.”

Op dit moment zijn er 28.500 Amerikaanse manschappen gelegerd in Zuid-Korea.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Karel Tichmann misschien bestaat dat niet in het Engels maar deze tekst is Nederlands dus als je les wil geven geef dan de juiste les.

 • Erwin Van Roy

  Karel Tichmann misschien bestaat dat niet in het Engels maar deze tekst is Nederlands dus als je les wil geven geef dan de juiste les.

 • frans Venloo

  Krijgt geen geld genoeg meer zeker ?

 • michel goethals

  europa moet ook zijn eigen leger vormen....en zelf betalen voor dit leger en zelf zijn wapens fabriceren en niet de USA

 • Marie Vanakker

  Zijn "beste vriend " in Noord Korea zal willen uitbreiden zeker ?