Trump: "Ontmoeting met Kim Jong-un zou misschien toch kunnen doorgaan", ook Noord-Korea nog steeds bereid om in dialoog te treden met VS

Noord-Korea zou nog steeds bereid zijn om met de VS in dialoog te treden. Dat meldt het staatsagentschap KCNA.
EPA Noord-Korea zou nog steeds bereid zijn om met de VS in dialoog te treden. Dat meldt het staatsagentschap KCNA.
Noord-Korea is ondanks het afblazen van de geplande top in Singapore volgende maand door de Amerikaanse president Trump, nog steeds bereid om in dialoog te treden met het land. Dat laat het staatsagentschap KCNA weten. Ondertussen laat ook Trump weten dat de top alsnog op 12 juni zou kunnen plaatsvinden. De president zegt dat er wordt gepraat met de Noord-Koreanen. 

De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is "extreem betreurenswaardig" en "niet naar wens van de wereld". Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil "op eender welk moment en op eender welke manier" in dialoog gaan met de Verenigde Staten.

Trump heeft de Noord-Koreaanse verklaring om nog steeds bereid te zijn met de VS te praten vandaag in een tweet verwelkomd. "Zeer goed nieuws de warme en productieve verklaring van Noord-Korea te ontvangen", aldus Trump. "We zullen snel zien waar het toe leidt, hopelijk tot lange en duurzame welvaart en vrede. Allen de tijd (en talent) zullen het vertellen".

Trump heeft ondertussen ook gezegd dat de ontmoeting toch nog zou kunnen doorgaan. "Wij zijn bezig met hen te praten", heeft de president gezegd tegen de Amerikaanse pers. "Zij willen dit echt doen. Wij zouden het ook willen doen, we zullen zien wat er gebeurt". 

Ook de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zei dat diplomaten nog steeds aan de mogelijkheid van een top werken, wat voor hem zeer goed nieuws is. Hij betoonde zich hoopvol dat het toch nog tot een topontmoeting zal komen. 

"Annulering onverwacht en betreurenswaardig"

"De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen", aldus Kim. "We herhalen aan de Verenigde Staten onze vastberadenheid om samen te zitten voor een persoonlijke ontmoeting, op eender welk moment en op eender welke manier, om het probleem op te lossen."

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump de geplande top met Noord-Korea, die op 12 juni zou plaatsvinden in Singapore, geannuleerd heeft. 

Brief

In een brief aan Kim Jong-un, die vrijgegeven werd door het Witte Huis, liet Trump weten dat hij de ontmoeting afblaast wegens de "grote woede en openlijke vijandigheid" die Noord-Korea getoond heeft in zijn meest recente statement. Hij zei ook dat het Amerikaanse leger klaarstaat indien Noord-Korea "roekeloos" zou reageren.

De Amerikaanse president schreef dat hij uitkeek naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider. "We waarderen de tijd, het geduld en de moeite die jullie in de onderhandelingen en de discussies rond de opkomende top hebben gestopt." Hij voegt eraan toe dat de ontmoeting "al heel lang gezocht werd door beide partijen".

(lees verder onder de brief)

De brief die president Trump aan Kim Jong-un schreef en die werd vrijgegeven door het Witte Huis.
Photo News De brief die president Trump aan Kim Jong-un schreef en die werd vrijgegeven door het Witte Huis.

Deur op een kier

Toch liet ook Trump de deur nog op een kier staan. "Ik had het gevoel dat er een mooie dialoog werd opgebouwd tussen jou en mij, en dat is de enige dialoog die er toe doet. Ik kijk er erg naar uit om je ooit te mogen ontmoeten", schreef Trump ook. Hij bedankte Kim Jong-un verder nog voor de vrijgelaten gijzelaars. "Dat was een mooi gebaar dat erg gewaardeerd werd." 

Hij liet tot slot ook weten dat Kim Jong-un "niet moet aarzelen om te bellen of te schrijven" als hij zijn houding bijstelt.

"Zuid-Korea nog steeds bereid vorig maand gesloten akkoord te implementeren"

Na de mededeling van Pyongyang, benadrukte de Zuid-Koreaanse minister van Unificatie Cho Myoung-gyon vandaag dat Seoel nog steeds bereid is om het akkoord te implementeren dat vorige maand is afgesloten op de historische top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's. "Onze regering zal zijn deel doen door de Verklaring van Panmunjeom uit te voeren", luidt het. "Het lijkt erop dat Noord-Korea oprecht blijft in het implementeren van het akkoord en in zijn inspanningen voor denuclearisering en het bereiken van vrede."

Japan steunt VS

Japan schaarde zich dan weer aan de zijde van de VS. Buitenlandminister Taro Kono begrijpt de beslissing van Trump en zegt dat het "betekenisloos is om een Amerikaans-Noord-Koreaanse top te houden zonder resultaat". "We zullen blijven samenwerken met de Verenigde Staten om vruchtbare gesprekken te houden om de denuclearisering van Noord-Korea op te lossen." Hij benadrukt daarnaast dat er een oplossing moet komen voor de Japanners die worden vastgehouden door Pyongyang.

Verzoenende taal uit China

Vanuit China kwam verzoenende taal na de toenadering van Noord-Korea. Washington en Pyongyang "moeten in contact blijven en samenwerken aan dezelfde doelen", namelijk "een einde aan de vijandigheden en een denuclearisering", klinkt het in een staatskrant. Kim heeft wel gelijk om boos te zijn na de uitlatingen van Pence, luidt het nog.
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ben Van Loon

  Geen zorgen, Trump heeft de touwtjes in handen. De VS mag blij zijn met hun 'Potus'. Iets heel anders als die losers van politici die wij kennen. Trump is de beste en bekwaamste VS president uit de geschiedenis.

 • Bernaerts Diane

  "We zullen zien": dé standaard-uitspraak van Trump. En wat heeft "talent" hier in vredesnaam mee te maken?

 • MICHELINE GEVERS

  Dit wordt een spel "welles - nietes" Kim gaat NOOIT zijn atoomarsenaal opgeven, goed wetend dat op dit moment ze niets meer hebben tegen een aanval van Amerika en ze effectief "gedecimeerd" worden. Kim is wel voorzichtiger en slimmer. Pas op ,het is een Aziaat, en die laten niet in hun kaarten kijken.

 • Bernd Vaes

  Mama, ik ben toch braaf, vraagt Kimmetje. Ja, en Donaldje is een foei-jongetje, antwoordt mama.

 • Jan Van Rompaey

  Wie provoceert hier? De politici van Noord-Korea in opdracht van Kim? Hard terugslaan is de enige optie. De legersterkte al eens vergeleken? Wie trekt aan het kortste einde? Trump, helemaal niet.