Trump “niet gehaast” om akkoord te sluiten met Kim Jong-un

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben vandaag hun top hervat. De twee leiders hielden een kort persmoment in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De tweede dag zal beginnen met een gesprek van drie kwartier onder vier ogen, had het Witte Huis al laten weten.

“Ik heb geen haast om een nucleair akkoord te sluiten", zei Trump. Het gaat er volgens de president meer om de “juiste deal" te sluiten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire arsenaal. “Ik apprecieer heel erg dat er geen kernraketten, kernwapens getest worden”, zei hij. Ook Kim liet weten “zijn best te doen om een goede uitkomst te bereiken".

“Als ik het niet was, dan zou ik hier niet zijn”, antwoordde Kim op de vraag van een journalist of hij bereid is om zijn land te denucleariseren. Welke stappen wil de Noord-Koreaan dan concreet ondernemen voor de kernontwapening? “Dat is wat we op dit moment bespreken”, luidde het.

Amerikaanse onderhandelaars eisen niet langer dat Noord-Korea volledige openheid geeft over de nucleaire wapens en ballistische raketten die het land bezit, meldde nieuwszender NBC donderdag. Het Witte Huis wilde niet reageren op het bericht.


Noord-Korea heeft sinds eind 2017 geen tests meer uitgevoerd met nucleaire of intercontinentale ballistische raketten.

Tijdens de onderbreking in de onderhandelingen gaf Kim ook te kennen dat het oprichten van een Amerikaans verbindingskantoor in Noord-Korea “te verwelkomen” is. Ook Trump vindt het idee om vertegenwoordigers in elkaars landen te hebben “geweldig”.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • HUGO COOLSAET

    Trump vergeet het belangrijkste voor een mogelijke overeenkomst: Kim eist dat de VS ook hun nucleair arsenaal ontmantelen. Maar daar heeft hij precies geen oren naar. Wat is trouwens een overeenkomst met Trump waard?

  • Marie Vanakker

    Kim kan zijn bommen gewoon niet opgeven . Dat zou het eind van zijn regime betekenen .

  • Leo Peeters -Duym

    Trump komt hier altijd uit als persoonlijke winnaar: als Kim jong-un onverzettelijk blijft zal Trump, naar zijn mening, de wereld overtuigd hebben dat hij een gegronde reden heeft om wapengeweld tegen Noord-Korea in te zetten. Als het wel tot een vredesakkoord komt, wordt hij de grote vredestichter. Ik denk echter dat Trump geen seconde gelooft dat Kim iets zal toegeven, hier komt helaas oorlog van.