Topspionne vertelt hoe ze vliegtuig met 115 passagiers opblies voor Noord-Korea

Kim Hyun-Hee (l) werd heel jong gerekruteerd en begon een nieuw leven nadat ze aan de doodstraf was ontsnapt.
AFP/ABC/Kos Kim Hyun-Hee (l) werd heel jong gerekruteerd en begon een nieuw leven nadat ze aan de doodstraf was ontsnapt.
Terwijl de Noord-Koreaanse oorlogstaal ronduit angstwekkende vormen aanneemt, pakte de Australische openbare omroep ABC gisteren in zijn duidingsprogramma 7.30 uit met het huiveringwekkende verhaal van Kim Hyun-Hee. Als topspionne voor het Noord-Koreaanse regime blies ze in 1987 een passagiersvliegtuig van Abu Dhabi naar Seoel op. De 115 inzittenden kwamen allemaal om. Toen ze gevangen genomen werd, probeerde Hyun-Hee tevergeefs zelfmoord te plegen. Later ontsnapte ze aan de doodstraf en nu is ze een nieuw leven begonnen: met een Zuid-Koreaanse man dan nog, met wie ze twee kinderen heeft. Hyun-Hee zegt dat ze zeer jong door het communistische regime uit haar familie werd weggerukt en enkel maar bevelen uitvoerde (zie onderstaande video). Ze besefte dat ze een gruwelijke misdaad beging die de doodstraf verdiende, maar is een ander mens geworden. De nu 51-jarige moeder beoordeelt ook de huidige gespannen sfeer: "Kim Jong-un is gewoon een jonge en onervaren leider die zijn stempel probeert te drukken op het land."

7.30 is de Australische variant van TerZake. Het duidingsprogramma brengt wel vaker straffe reportages, maar deze was zeker in het licht van de huidige oorlogsdreiging echt wel onthullend. Vanop een geheime locatie legde Kim Hyun-Hee uit hoe ze nog altijd angst heeft dat Noord-Koreaanse huurmoordenaars haar komen uitschakelen om te voorkomen dat ze gevoelige informatie van het stalinistische regime zou openbaren.

Trouw gediend
Dat autoritaire regime heeft ze jarenlang trouw gediend. Nadat ze heel jong door de veiligheidsdiensten uit haar familie werd weggeplukt om topspionne te worden, voerde ze in 1987 als 25-jarige agente/terroriste hoogstpersoonlijk de barbaarse bevelen van de toenmalige leider Kim Jong-il uit door vlucht KAL 858 op te blazen. Op die vlucht zaten 115 passagiers die allemaal omkwamen door de gruwelijke aanslag.

Bom verstopt
Samen met een andere agent, Kim Seung-il die als haar vader doorging, reisde ze op het Zuid-Koreaanse toestel door Europa en dan naar Bahrein. Daar stapten de spionnen/terroristen van het toestel nadat ze de bom in een radiotoestel in een bagageschap hadden verstopt. De explosie deed het toestel, dat na Seoel op weg was naar de Verenigde Staten, neerstorten in de jungle nabij de grens tussen Thailand en Birma. Na de aanslag werd Noord-Korea op de Amerikaanse lijst geplaatst van staten die het internationale terrorisme sponsoren.

Gratie
Kim Hyun-Hee werd samen met haar kompaan in Bahrein gearresteerd voor het bezit van vervalste paspoorten. Haar zogezegde vader pleegde zelfmoord met een cyanidepil maar de zelfmoordpoging van Hyun-Hee met diezelfde pil mislukte en ze kon gereanimeerd worden. Aanvankelijk werd ze door een Zuid-Koreaanse rechtbank veroordeeld tot de doodstraf, maar later kreeg ze gratie en begon een nieuw leven in Zuid-Korea. Ze is nu getrouwd met een Zuid-Koreaanse man en heeft twee kinderen.

"Geen staat, maar cultus"
In haar nieuwe thuisland heeft ze nog altijd veel spijt van haar misdaden. Als jong, intelligent en mooi meisje was ze de ideale prooi voor het Noord-Koreaanse regime dat op zoek was naar een agente die een spectaculaire slag kon toebrengen aan aartsvijand Zuid-Korea. "Ik werd ingepeperd dat onze leider, Kim Il-sung (de stichter van de natie) een God was", vertelde ze aan 7.30. "We werden aangeleerd dat hij zelfs boven onze eigen ouders kwam en van kindsbeen af moesten we de Grote Leider voor alles bedanken. En als je iets fout zei, ook al was dat maar een verspreking, dan eindigde je in een Goelag-strafkamp. Noord-Korea is geen staat, het is een cultus."

Olympische Spelen
Ze legt ook haarfijn uit hoe ze gerekruteerd werd. "Op een dag verscheen er een zwarte auto aan mijn school met daarin leden van de Centrale Partij. Ze vertelden me dat ik uitgekozen was. Ik kon zelfs geen afscheid nemen van mijn vrienden en na amper een laatste nacht met mijn familie moest ik al vertrekken. Ik was toen 18 jaar. Ik werd opgeleid in een eliteschool voor spionnen in een afgelegen bergstreek en kreeg een nieuwe naam. Tijdens de opleiding leerde ik gevechtstechnieken en omgaan met wapens. Om de Olympische Spelen van 1988 in Seoel te ontregelen met terreurdaden, moest ik een passagiersvliegtuig neerhalen. Dat bevel kwam van Kim Jong-il zelf. Op die manier hoopte het regime dat atleten te bang zouden zijn om naar Zuid-Korea te reizen."

Enige getuige
"Tijdens mijn ondervraging werd ik door Seoel gereden en merkte ik de leugens van mijn regime. Die stad was helemaal niet "de plaats van het kwaad". Ik besefte al snel dat ik onschuldige levens had weggerukt en ik verwachtte dat ik de doodstraf zou krijgen, die ik ook verdiende voor wat ik had gedaan. Dat ik uiteindelijk gratie kreeg, was wellicht omdat ik de enige overlevende getuige van de aanslag was. Zo kon ik de waarheid vertellen."

Onder de knoet houden
Kim Hyun-hee werpt ook haar licht op het huidige regime van Kim Jong-un. "Hij is te jong en te onervaren. Hij vecht verbeten om controle te verkrijgen op het leger en de volledige trouw van de soldaten te verdienen. Daarom zien we hem zoveel opdraven in de militaire bases. Noord-Korea gebruikt zijn nucleaire programma om zijn eigen volk onder de knoet te houden en om Zuid-Korea en de Verenigde Staten tot toegevingen te dwingen."

belga
 
Kim Jong-un is te jong en te onervaren. Hij vecht verbeten om controle te verkrijgen op het leger en de volledige trouw van de soldaten te verdienen. Noord-Korea gebruikt zijn nucleaire programma om zijn eigen volk onder de knoet te houden en om Zuid-Korea en de Verenigde Staten tot toegevingen te dwingen
Ex-spionne Kim Hyun-hee
afp
 
Op een dag verscheen er een zwarte auto aan mijn school met daarin leden van de Centrale Partij. Ze vertelden me dat ik uitgekozen was. Na amper een nacht met mijn familie moest ik al vertrekken. Ik was toen 18 jaar.
Ex-spionne Kim Hyun-hee
reuters
afp
afp