Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

Gisteren werd de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea hervat.
REUTERS Gisteren werd de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea hervat.
Hoge functionarissen van de Noord- en Zuid-Koreaanse regeringen komen zaterdag samen om te overleggen over de gespannen situatie tussen beide landen.

De onderhandelingen vinden plaats in het grensplaatsje Panmunjom om 11 uur Belgische tijd. Dat ligt in de gedemilitariseerde zone tussen de landen.

Zuid-Korea zegt dat het voorstel om te praten over de penibele situatie komt van Noord-Korea. Andere bronnen zeggen dat het voorstel van de Zuid-Koreanen is gekomen en door Noord-Korea is geaccepteerd.

Leger in paraatheid

Vrijdag gaf de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zijn fronttroepen bevel zich klaar te maken voor de strijd. Het land bevindt zich in een 'quasi-staat van oorlog' sinds Zuid-Korea donderdag ter vergelding van een Noord-Koreaanse beschieting enkele tientallen artilleriegranaten op de noorderbuur afvuurde.

Kim stelde een ultimatum in voor Zuid-Korea om te stoppen met het laten horen van de propaganda. Mocht het zuiden daar geen gehoor aan geven, dan dreigt Noord-Korea met verrassingsaanvallen. Het ultimatum verloopt zaterdagavond laat (lokale tijd).

De afgelopen decennia bediende Noord-Korea zich geregeld met bombastische oorlogsretoriek. Gezien de grote aantallen militairen en de grote hoeveelheid materieel langs de grens verkeert het land in feite altijd in een 'quasi-staat van oorlog'. De gebruikelijke Zuid-Koreaanse reactie is dat een Noord-Koreaanse aanval met overweldigend machtsvertoon zal worden afgeslagen.

Zuid-Korea zei donderdag een plek in Noord-Korea onder vuur te hebben genomen vanwaar een artilleriegranaat op een Zuid-Koreaanse grensplaats was afgevuurd. Noord-Korea ontkent Zuid-Korea te hebben beschoten.

De Verenigde Staten hebben de onvoorwaardelijke steun toegezegd aan de jarenlange bondgenoot Zuid-Korea. Generaal Martin Dempsey, bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, belde vrijdag al met zijn Zuid-Koreaanse collega Choi Yoon-hee en benadrukte de kracht van de alliantie tussen de VS en Zuid-Korea. Samen zullen ze de acties van Noord-Korea nauwgezet blijven volgen in de komende dagen.

Noord- en Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit, die formeel nog steeds gaande is. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, die bol staat van provocaties en dreigementen over en weer.

De Verenigde Staten hebben de onvoorwaardelijke steun toegezegd aan de jarenlange bondgenoot Zuid-Korea