Tillerson wil dialoog met Noord-Korea: "Wij zijn jullie vijand niet"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
afp De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft benadrukt dat de VS niet van plan zijn om een regimewissel tot stand te brengen in Noord-Korea of om militaire actie te ondernemen tegen dat land. Tillerson stelde wel dat er een eind moet worden gemaakt aan de nucleaire ambities van Pyongyang, maar wil daarover in dialoog gaan.

"We proberen de Noord-Koreanen daarvan te overtuigen: we zijn niet jullie vijand, we zijn geen bedreiging voor jullie. Maar jullie vormen vormen wel een onaanvaardbare bedreiging voor ons en we moeten daarop antwoorden", verklaarde Tillerson. "Maar we streven geen machtswisseling na, gaan niet de aanzet geven voor hereniging van het schiereiland en we zijn niet op zoek naar een excuus om onze militairen naar gebieden ten noorden van de 38e breedtegraad te sturen", aldus Tillerson.

Dialoog
De minister stelde dat de VS bereid zijn om ooit de dialoog met Noord-Korea aan te gaan. Maar dat heeft volgens hem pas zin als Noord-Korea afstand neemt van zijn nucleair wapenarsenaal. In afwachting daarvan moet de druk op het land worden opgevoerd, zo klonk het nog. Tillerson riep daarbij ook China op om zijn invloed aan te wenden.

Oorlog
Eerder op de dag had de Republikeinse senator Lindsey Graham nog gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump bereid is om een oorlog met Noord-Korea aan te gaan.

Noord-Korea had vrijdag nog een tweede test uitgevoerd met een intercontinentale raket, die in staat zou zijn om doelwitten in de VS te raken. De VS hebben de tests fel veroordeeld.

Top
Gisteren werd ook bekend dat Tillerson komend weekeinde in Manila een vergadering bijwoont met vertegenwoordigers van de samenwerkende landen in het zuidoosten van Azië. Op de agenda staan denuclearisatie van Korea, maritieme veiligheid en terrorismebestrijding.

Tillerson, die ook nog naar Thailand en Maleisië gaat, ontmoet in de Filipijnse hoofdstad ook zijn Russische collega Sergej Lavrov. De twee hebben telefonisch al contact gehad over de uitzetting van 755 Amerikaanse diplomaten door het Kremlin. "Dat maakt ons leven natuurlijk lastiger", reageerde Tillerson. "De relatie met Rusland blijft behoorlijk gespannen."

China
De regimegetrouwe China Daily schreef woensdag ondertussen dat Trump zich "vergist" als hij zegt dat Peking alleen de kwestie kan oplossen. China voelt zich onheus behandeld als de Amerikaanse president zegt dat Peking niets heeft gedaan.