Tillerson wil dialoog met Noord-Korea: "Wij zijn jullie vijand niet"

afp
De Verenigde Staten zijn er niet op uit het bewind in Noord-Korea ten val te brengen, maar zouden op enig moment juist de dialoog willen met Pyongyang. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vandaag gezegd in Washington.

"We streven geen machtswisseling na, gaan niet de aanzet geven voor hereniging van het schiereiland en we zijn niet op zoek naar een excuus om onze militairen naar gebieden ten noorden van de 38e breedtegraad te sturen'', aldus Tillerson, zich via de verslaggevers op het department richtend tot de Noord-Koreanen.

"Wij zijn jullie vijand niet... maar jullie confronteren ons met een onacceptabele dreiging. Daarop moeten we reageren.'' Tillerson sprak de wens uit dat het regime in Pyongyang dat op een zeker moment ook begint te begrijpen. "Dan gaan we graag bij elkaar zitten om te praten.''

Vandaag werd ook bekend dat Tillerson komend weekend in Manila een vergadering bijwoont met vertegenwoordigers van de samenwerkende landen in het zuidoosten van Azië. Op de agenda staan denuclearisatie van Korea, maritieme veiligheid en terrorismebestrijding.

Tillerson, die ook nog naar Thailand en Maleisië gaat, ontmoet in de Filipijnse hoofdstad tevens zijn Russische collega Sergej Lavrov. De twee hebben telefonisch al contact gehad over de uitzetting van 755 Amerikaanse diplomaten door het Kremlin. "Dat maakt ons leven natuurlijk lastiger'', reageerde Tillerson. "De relatie met Rusland blijft behoorlijk gespannen''.