Seoel: "Noord-Korea bereidt nog meer raketproeven voor"

epa
Er zijn aanwijzingen dat Noord-Korea zich voorbereidt op nog meer rakettests na de proef met de waterstofbom van afgelopen weekend. Dat zegt Zuid-Korea.

Seoel zegt aanwijzingen te hebben dat Noord-Korea voorbereidingen treft voor het lanceren van een ballistische raket, mogelijk een intercontinentale. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap deze ochtend gemeld.

Het nieuws komt van een hoge ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie en werd in het parlement bekendgemaakt. Wanneer de lancering zou plaatsvinden voegde Chang Kyung-soo er niet aan toe.

Ook luidde het maandag in Seoel dat er in Zuid-Korea "binnenkort" vier nieuwe raketafweersystemen van het type THAAD worden geïnstalleerd.

Peking berispt Noord-Korea na atoomproef
China heeft bekendgemaakt bij Noord-Korea te hebben geprotesteerd na de jongste atoomproef van dat land. "Peking heeft de verantwoordelijke bij de ambassade van Noord-Korea strenge berispingen (vanwege China) gemaakt", zei woordvoerder Geng Shuang van de Chinese diplomatie.

"China is gekant tegen de ontwikkeling door Noord-Korea van zijn nucleair en ballistisch programma. Wij zijn geëngageerd in het kernvrij maken van het (Koreaanse) schiereiland. Dit standpunt is welbekend en Noord-Korea kent het ook zeer goed", voegde hij eraan toe.

Ook de leiders van de BRICS hebben de kernproef veroordeeld en hebben opgeroepen een "vreedzame oplossing" te vinden. De BRIC is een organisatie van opkomende economieën. Leden zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

De Veiligheisraad van de VN komt vandaag om 16.00 uur Belgische tijd in spoedzitting bijeen, na daartoe te zijn gevraagd door de VS, Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Korea.

Europese beurzen reageren met verliezen
De nieuwe kernproef die Noord-Korea dit weekend heeft verricht en indicaties dat het land zich opmaakt voor een ballistische raket maken dat de Europese beurzen vandaag met verliezen de week zijn gestart.

Overal in Europa kleuren de beurstabellen rood. De Euro Stoxx 50 zakt meer dan een half procent. In Brussel bedraagt het verlies van de Bel20 iets meer dan 0,3 procent. Ook in Parijs, Frankfurt en Londen staan de sterindexen in het rood. De verliezen blijven wel beperkt.

Goudprijs op hoogste peil in bijna een jaar

De prijs van goud, de veilige beleggershaven bij uitstek, is als gevolg van de nieuwe kerntest gestegen tot het hoogste niveau sinds eind september vorig jaar. Een ounce (31 gram) goud was vandaag 1.337,90 dollar waard. Dat is 12 dollar duurder dan vrijdag.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Huysentruyt

  Bombardeer die toch naar het stenentijdperk

 • Raf Vertongen

  Op een morgen worden we wakker en is wo 3 begonnen

 • Michael T

  Peking tikt Noord-Korea op de vingers en erna zaten ze een tas thee te drinken. Als Kim zijn speelgoed mag hebben, kunnen de Chinezen er niets op tegen hebben dat aartsvijanden Japan en Zuid-Korea ook kernkopen mogen installeren. Eens zien hoelang Kim dan nog op zijn troon zit van de Chinezen.

 • johan verbiest

  Trump zit met de rotzooi dat Obama 8 jaar niks aan gedaan heeft, d Trump nu met de vinger wijzen zou wat kort door de bocht zijn..

 • Jan Huysmans

  De enige stok achter de deur is inderdaad een blokkering van de handel met China. Dat zou zwaar aankomen. Tegen Noord-Korea zelf en Rusland kan je weinig doen vrees ik.