Satellietbeelden tonen mogelijk nieuwe raketbasis in Noord-Korea, ondanks eerdere beloftes over denuclearisatie

Op de beelden is te zien dat een deel van de site de voorbije jaren is uitgebreid. Vooral sinds vorige jaar is er een groot stuk aangebouwd.
Middlebury Institute of International Studies/CNN Op de beelden is te zien dat een deel van de site de voorbije jaren is uitgebreid. Vooral sinds vorige jaar is er een groot stuk aangebouwd.
De Amerikaanse zender CNN heeft satellietbeelden in handen gekregen waarop te zien is dat Noord-Korea mogelijk een nieuwe raketbasis aan het bouwen is voor langeafstandsraketten met nucleaire koppen, of op z’n minst een oude basis aan het uitbreiden is om zulke raketten te stockeren en lanceren. Nochtans heeft het land het afgelopen jaar tijdens verschillende gesprekken met onder andere de VS laten blijken zijn raket- en nucleaire programma te willen afbouwen. 

De raketbasis van Yeongjeo-dong is al lang gekend bij Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten. Wat nieuw is, is de recente activiteit in en rond de basis. Uit nieuwe satellietbeelden blijkt namelijk dat de oude basis een upgrade heeft gekregen én dat er in de buurt van die basis nu ook een andere site ligt, die voorheen niet gekend was bij internationale inlichtingendiensten. 

Het is niet duidelijk of de twee sites losstaan van elkaar, of dat de nieuwe site een uitbreiding is van de oudere. Maar volgens analisten lijkt het wel eerder op een nieuwe basis van waar langeafstandsraketten met nucleaire koppen kunnen gelanceerd worden. “Het voorbije jaar heeft Noord-Korea die nabije site zo uitgebreid dat het eerder op een volledig nieuwe raketbasis lijkt”, zo staat in een rapport van het Instituut voor Internationale Studies van Middlebury, dat de satellietbeelden heeft bestudeerd. 

Ondergronds complex

Uit de beelden blijkt dat Noord-Korea in 2017 begonnen is met de bouw van een groot ondergronds complex. Zelfs na de historische top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore in juni 2018 zijn de bouwwerken voortgezet. 

In de vallei zijn nieuwe wegen aangelegd, die voor het grootste deel worden verdoezeld met bomen en planten. Volgens de analisten zijn er vijf ingangen die leiden naar ondergrondse tunnels, waar voldoende plaats is om langeafstandsraketten te bewaren. Er zijn ook twee “drive-ins” die gecamoufleerd zijn en waar wagens dus uit het zicht kunnen parkeren. 

“Wat Kim ook zegt over zijn engagement voor denuclearisatie, Noord-Korea blijft nucleaire wapens en raketten produceren en gebruiken”, zegt Jeffrey Lewis, een van de analisten van de beelden, tegen CNN. Ook uit eerdere berichtgevingen is al gebleken dat Noord-Korea nog steeds raketten en bijhorende kernkoppen produceert. 

Volgens de analisten zijn er vijf ingangen die leiden naar ondergrondse tunnels, waar mogelijk raketten worden bewaard.
Middlebury Institute of International Studies/CNN Volgens de analisten zijn er vijf ingangen die leiden naar ondergrondse tunnels, waar mogelijk raketten worden bewaard.
Er zijn ook twee “drive-ins” die gecamoufleerd zijn.
Middlebury Institute of International Studies/CNN Er zijn ook twee “drive-ins” die gecamoufleerd zijn.

Overeenkomst

Kim Jong-un overtreedt echter geen officiële internationale overeenkomst door gewoon voort te gaan met zijn nucleaire wapenproductie. In juni ondertekenden hij en Trump wel een verklaring, maar dat was vooral een heel vaag document. In de tekst stond dat ze zich ertoe zullen verbinden “een nieuwe relatie tot stand te brengen, met het oog op vrede en welvaart”. Noord-Korea beloofde ook wel over te gaan tot een volledig nucleaire ontwapening, maar daar zijn geen expliciete afspraken over gemaakt. Kim Jong-un maakte die belofte in het verleden trouwens al meerdere keren, maar kwam daar telkens op terug bij de bouw van een nieuwe testsite of de lancering van een raket. 

Het Witte Huis zou begin volgend jaar een nieuwe ontmoeting willen inplannen tussen Trump en Kim. De Amerikaanse president zou volgens CNN de Noord-Koreaanse leider willen spreken over de beloftes die hij niet nakomt. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • André Van Laethem

    Trump zal het wel gaan uileggen. Iedereen denkt hier dat enkel Trump hier iets mee te maken heeft. Hie komt naar buiten en als hij valse beloftes krijgt zullen ze het wel aankaarten. Schilder die man niet af als een debiel. Hij en zijn crew doen meer dan alleen maar met costuum en das te paraderen voor de camera's. Laat hem maar doen hij komt er wel.

  • MICHELINE GEVERS

    En Trump zich maar verheerlijken als " de vredemaker" De wereld is nog nooit zo onzeker geweest dan door de beslissingen van "het stabiele genie" Vrede is ver weg.

  • Bernd Vaes

    Noord-Korea moest de oude basis ontmantelen, want aardverschuivingen maakte ze onbruikbaar. Dat meldde China in die tijd. Mit die verschijnsel op zak kwam Kim op het toneel om met Trump wat te flirten en alle TV-kanalen in de wereld een glans te geven. De bouw van die nieuwe basis was toen echter reeds gestart. Dat werd toen door instanties waargenomen, maar iedereen zweeg er “zedig” over. Of hoe kleintje Trump zich in de loeren laat leggen.