Pyongyang aanvaardt voorstel Zuid-Korea om gesprekken te voeren

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
REUTERS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Noord-Korea heeft het voorstel van Zuid-Korea aanvaard om volgende week gesprekken te voeren. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Unificatie vandaag bekendgemaakt.

Pyongyang en Seoel zullen dinsdag 9 januari samenzitten in de grensplaats Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Beide landen zullen het daarbij hebben over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen van 9 tot 25 februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, en "over het verbeteren van de inter-Koreaanse betrekkingen" in het algemeen, luidt het.

Kernkoppen

De spanning in de regio bereikte de afgelopen maanden een hoogtepunt, met name door de aankondiging dat Pyongyang in staat is om een kernkop af te vuren die het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Sinds Nieuwjaar is er echter weer toegenomen toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. 

Zo had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn nieuwjaarsboodschap te kennen gegeven dat hij de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea wil verbeteren voor de start van de Winterspelen. Seoel stelde na de uitgestoken hand van Kim dinsdag voor om op 9 januari samen te zitten in Panmunjeom.

Rechtstreekse telefoonlijn

De steun van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor zijn vredesaanbod kon Kim Jong-un "erg appreciëren", waarna Pyongyang afgelopen woensdag de rechtstreekse telefoonlijn tussen de twee Korea's weer in gebruik nam. Noord-Korea verbrak het contact via de zogenaamde 'rode telefoon' in februari 2016 uit onvrede met de beslissing van Zuid-Korea om de gezamenlijke industriezone Kaesong te sluiten.

Een militair voertuig rijdt onder de Eenheidsbrug door in Paju, Gyeonggi, in Zuid-Korea.
Photo News Een militair voertuig rijdt onder de Eenheidsbrug door in Paju, Gyeonggi, in Zuid-Korea.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Ze gaan in de val trappen.

 • Kansarax Buda

  Heel mooi.. Ik hoop dat beide heren als volwassenen onderhandelen over een vreedzame toekomst en ik hoop ook dat Meneer Trump zijn idiote opmerkingen achterwege laat.. Tijd voor vrede. De rest volgt... 2018 wordt een hoopvol jaar..

 • Jean Paul Peelos

  Hij wint tijd om better raketten te maken.

 • christianne bruyland

  en the orange keek ernaar en wist niet dat praten, als is het over de O.S., misschien een begin is naar meer..maar daar moet je voor openstaan en geduld hebben en dat moet hij nog leren, achteraf bekeken, niets voor hem, heeft al zijn gehele leven zijn zin kunnen doen zonder geduld te oefenen, neen ernstig nu, hoop echt dat hiervan iets positiefs kan vloeien