Pussy Riot gaat dvd's 'The Interview' boven Noord-Korea droppen

Sony
Een coalitie die ijvert voor vrije meningsuiting wil dvd's van de omstreden komedie 'The Interview' boven Noord-Korea droppen. De actie krijgt de steun de Russische punkgroep Pussy Riot en mensenrechtenactiviste Bianca Jagger.

Bedoeling is dat de Noord-Koreanen de film zouden kunnen bekijken waarin hun leider Kim Jong-Un het slachtoffer is van een moordcomplot.

Waterstofballonnen
Het project is in handen van The Cinema For Peace Foundation. Die wil waterstofballonnen inzetten voor de symbolische actie die de vrije meningsuiting moet promoten.

Noord-Korea heeft de film gebannen wegens de geweldscènes tegen Kim Jong-Un. In december verklaarde het FBI dat hackers die banden hebben met het Noord-Koreaanse regime verantwoordelijk waren voor de cyberaanval op filmstudio Sony. Daarbij lekten hele films, gevoelige persoonlijke e-mails en loongegevens van vooraanstaanden uit Hollywood online.

"We gaan waterstofballonnen met dvd's van 'The Interview' naar Noord-Korea sturen. Dan kunnen de mensen daar zelf zien of het al dan niet een goeie film is", verklaarde de voorzitter van The Cinema For Peace Foundation tijdens een persconferentie op het filmfestival van Berlijn.

"Voor ons gaat het er niet om of het al dan niet een goede film is. Ongeacht of je iets goed of slecht vindt, moet je ijveren voor het recht om de filmkunst te bedrijven".