Poetin waarschuwt voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea: "Dit kan uitdraaien op een planetaire catastrofe"

De Russische president Vladimir Poetin vindt nieuwe sancties tegen Noord-Korea niet efficiënt.
reuters De Russische president Vladimir Poetin vindt nieuwe sancties tegen Noord-Korea niet efficiënt.
In de crisis rond Noord-Korea heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gewaarschuwd voor "militaire hysterie" en het risico van een "planetaire catastrofe." Nieuwe sancties tegen Pyongyang zijn volgens Poetin "nutteloos en niet efficiënt". Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gelooft vooral in diplomatieke en niet in een militaire oplossing.

Noord-Korea claimde zondag een succesvolle test met een waterstofbom die op een intercontinentale ballistische raket kan worden geladen. Het was de zesde nucleaire test van het communistische regime sinds 2006, en de meest krachtige totnogtoe.

Rusland veroordeelt weliswaar die tests, maar "teruggrijpen naar om het even welke sancties is in dit geval nutteloos en niet efficiënt", aldus Poetin in de marge van een top van de zich ontwikkelende Brics-landen in China. "Militaire hysterie" heeft volgens de Russische president geen enkele zin. "Dat kan uitdraaien op een planetaire catastrofe."

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken gelooft in een diplomatieke oplossing.
photo_news De Belgische minister van Buitenlandse Zaken gelooft in een diplomatieke oplossing.

Reynders: "Diplomatieke oplossing"

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is in zo'n diplomatieke oplossing niet alleen een cruciale rol weggelegd voor China, maar kan ook de Europese Unie een rol spelen, bijvoorbeeld als bemiddelaar. Dat heeft Reynders vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1 en op Bel-RTL.

De oplopende spanningen rond Noord-Korea zijn volgens minister Reynders "zeer gevaarlijk". Maar een militaire escalatie is volgens de MR-minister geen oplossing. Hij pleit voor meer sancties tegen Noord-Korea en voor een diplomatieke oplossing.

Zo'n diplomatieke oplossing kan er echter enkel komen "met een echte samenwerking met China". Minister Reynders ziet op dat vlak wel wat beweging. "Er is een verandering in China. Kijk naar hun reacties van de voorbije uren. Je merkt een veroordeling van Noord-Korea. Hopelijk worden die woorden de komende dagen ook omgezet in acties", aldus Reynders.

Voorts denkt de minister van Buitenlandse Zaken dat de Europese Unie een rol van bemiddelaar kan spelen in het conflict. Als een gesprek tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten of China onmogelijk is, kan de EU misschien optreden als meer neutrale en bemiddelende gesprekspartner, suggereert Reynders. De MR-minister verwijst naar de rol die de EU in het verleden gespeeld heeft in de gesprekken rond het Iraanse kernprogramma. 

Liu Jieyi, Chinees ambassadeur in de VN Veiligheidsraad.
afp Liu Jieyi, Chinees ambassadeur in de VN Veiligheidsraad.60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandorpe

  @ cristof graulus ,nee het gaat juist wel om wat karel de wael schrijft .wat kan usa de leefomstandigheden van nk schelen ,nee ze willen gewoon vermijden dat iemand zich tegen usa zou kunnen verdedigen.

 • Cindy Maes

  Sancties zijn geen oplossing met zo mensen, ging Zwitserland niet bemiddelen? Europa zie ik het niet doen of geen ervaring. Er word veel te veel aandacht gegeven en dit voed deze situatie nog?

 • Marjokimbo@gmail.com Lolelalala

  Bij Irak, Libië etc.. had men minder geduld. Maar ja. N korea heeft geen rijkdommen te stelen.

 • ruku nakamura

  rusland 、china lijken mij het beste plan te hebben hoop dat Japan en zuidkorea deze landen volgen.

 • Michael T

  Als Noord-Korea kernwapens mag hebben, dan lijkt het niet meer dan logisch dat ook Zuid-Korea en Japan over kernwapens mogen beschikken om de balans in evenwicht te houden!