OPINIE: "Verontwaardiging over Noord-Korea is nep. Ook in ons land zijn kernwapens"

Tine Soens.
Photo News Tine Soens.
In dit opiniestuk stelt Tine Soens (sp.a) dat de verontwaardiging van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over de kernwapens van Noord-Korea nep is. Want ook in ons eigen land zijn nog steeds Amerikaanse kernwapens aanwezig.

"Godverdomme, weg met die bommen!" Ik ben nog te jong om het me te herinneren, maar ik was er graag bij geweest. Op 23 oktober 1983 trok de grootste betoging die ons land ooit gekend heeft door de straten van Brussel. Maar liefst 400.000 mensen scandeerden toen bovenstaande leuze om te protesteren tegen de aanwezigheid van kernwapens in ons land.

Pleidooi minister Reynders

Vandaag, meer dan 30 jaar later, hoor ik onze minister van Buitenlandse Zaken een vurig pleidooi houden tegen de kernwapens die Noord-Korea ontwikkelt. Terecht. Kernwapens zijn massavernietigingswapens, de meest verwoestende van allemaal. Ze maken geen onderscheid tussen burgers of militaire doelwitten. Elke kernkop die er bijkomt, vergroot de kans dat het spierballengerol tussen grote mogendheden ontspoort tot een nucleaire catastrofe voor de hele mensheid. Geen wonder dat 50 Nobelprijswinnaars een nucleaire oorlog als de op één na grootste bedreiging - klimaatverandering staat op 1 - voor onze planeet bestempelen.

Verontwaardiging is nep

Maar weet u wat, minister Reynders? Uw woorden zijn niet geloofwaardig. Want de Amerikaanse kernwapens die in België aanwezig zijn, zijn even gevaarlijk als de Noord-Koreaanse. Meer nog, ze hebben ervoor gezorgd dat gruwelijke regimes als dat van Noord-Korea zich genoodzaakt voelden om er ook te ontwikkelen. Zo lang die bommen hier dus liggen, hebt u werkelijk geen enkel recht van spreken. En zo lang u het tegenovergestelde doet van wat u beweert, is uw verontwaardiging gewoon nep. Zo wordt in de schoot van de Verenigde Naties onderhandeld over een verdrag dat het gebruik, het dreigen met gebruik, de ontwikkeling, het bezit en de opslag van kernwapens verbiedt. België blinkt daar uit door... afwezigheid. Ons land is op het internationale toneel altijd een grote voorvechter geweest voor een ban op massavernietigingswapens, gaande van chemische en nucleaire wapens tot antipersoonsmijnen en clustermunitie.
In de jaren 90 was de socialistische minister Erik Derycke een van de voorlopers om dat wereldwijde bewustzijn te vergroten, precies om van de wereld een veiligere plek te maken. Vandaag stel ik vast dat ons land heeft afgehaakt en zich schikt naar de lobby. Met 'dank' aan MR, N-VA, Open Vld en CD&V zal ons land dat baanbrekende internationale verdrag tegen kernwapens niet ondertekenen.

Met 400.000 man naar Brussel, waarom zou dat vandaag niet meer kunnen?

Tine Soens

Onze ministers geven niet thuis

De vraag is nu in wiens naam die partijen dat hebben beslist? Want laat één ding duidelijk zijn: meer dan 30 jaar na de massabetoging in Brussel is er vandaag nog altijd een grote maatschappelijke eensgezindheid dat de wereld beter af is zonder kernwapens. Ook in ons land. Zo hebben maar liefst 240 Vlaamse steden en gemeenten de oproep van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki ondertekend om tegen 2020 alle kernwapens te bannen, ook de kernwapens die in ons land zijn opgeslagen. Ook het Vlaams parlement deed twee jaar terug zijn duit in het zakje richting kernvrije wereld. Meerderheid - dus ook de parlementsleden van N-VA, Open Vld en CD&V - en oppositie trokken aan hetzelfde zeel om massavernietigingswapens te bannen. Maar nu het erop aankomt, nu we mee het verschil kunnen maken met anderen in de Verenigde Naties, geven onze ministers niet thuis.

De tijd is gekomen dat ook mijn generatie die boodschap duidelijk maakt. "Godverdomme, weg met die bommen!"

Tine Soens

Met 400.000 man naar Brussel

Erger nog. Minister Reynders zit in de tang van de lobby - niet het minst Amerikaanse wapenbedrijven die er miljarden mee verdienen - die het nucleaire status quo absoluut willen behouden. Op belangrijke momenten wil je dat je land thuis geeft en moreel leiderschap toont, en niet zoals deze minister doet, de taal van de lobby spreekt. Dan wil je evenmin dat je land zich verstopt achter NAVO-drogredenen om aan de zijkant te blijven staan. Dan wil je dat je land opstaat en mee voorop loopt. De tijd is gekomen dat ook mijn generatie die boodschap duidelijk maakt. "Godverdomme, weg met die bommen!" Met 400.000 man naar Brussel, waarom zou dat vandaag niet meer kunnen?
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Bonny

  Wat een zever weer. Kind ga rap terug bij je moeder wonen, want je bent nog rood achter je oren. Hoe is die in het Vlaams parlement terecht gekomen???, laten ze nu ook al bij gebrek aan beter, tiener moeders binnen!!!.

 • martijn ramaekers

  Heel goed gezegd Tine Soens, Reynders is hypocriet, ik ben van geen enkele politieke partij, dus iedereen die hier zegt dat Tine niets goeds te zeggen heeft omdat ze van de SPA is, pech, verzin bij mij iets anders...

 • EDDY LENAERTS

  Hoe laag kan je vallen...en hoe naief kan men zijn. Er ligt geen schuld bij geen enkele partij , als wij ook nog eens deze opgeslagen kernwapens zouden verwijderen .... zoals ook ons leger verdwijnt. Dan kunnen we ineens een tombola houden met belgie als hoofdprijs.

 • Kris Hermans

  Wat een belachelijke vergelijking

 • UGO DE MAEYER

  Sp.a is echt in paniek en gaat nu tot in't absurde om schade te trachten aan te brengen aan de regering in' t geloof de burger te doen vergeten dat ze postjes partij nr1 zijn tegen dat het verkiezingen is. 't zal nie lukken , mensen vergeten niet dat er zakken gevuld worden met hun belastingen vnl. als het socialisten zijn