Obama: "Sony-hack is cybervandalisme, geen oorlogsdaad"

PHOTO_NEWS
De computerinbraak bij Sony Pictures Entertainment was "een daad van cybervandalisme en geen oorlogsdaad". Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag gezegd op CNN. De Sony-hackers 'Guardians of Peace' hebben intussen opnieuw van zich laten horen. Naar verschillende journalisten hebben de Guardians een Youtube-filmpje gestuurd waarin ze openlijk de spot drijven met het Amerikaanse onderzoeksbureau FBI, zo meldt de Franse krant Le Monde.

"Nee, ik denk niet dat het een oorlogsdaad was", zei de Amerikaanse president, die met zijn gezin de kerstvakantie doorbrengt op Hawaï. "Ik denk dat het gaat om een daad van cybervandalisme die ons veel geld kost. We nemen de zaak alleszins zeer ernstig."

Noord-Korea ontkende gisteren nogmaals zijn betrokkenheid bij de computerinbraak bij Sony. Pyongyang stelde aan de Verenigde Staten zelfs voor mee te werken aan het onderzoek.

De computerinbraak kwam eind november aan het licht. Hackers gingen aan de haal met tal van interne documenten over 'The Interview'. De film gaat over twee journalisten die een interview krijgen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en van de CIA de opdracht krijgen hem te vermoorden.

De FBI had vrijdag de Sony-hack aan Noord-Korea toegeschreven op basis van overeenkomsten tussen de aanval en eerdere aanslagen toegeschreven aan Pyongyang.

Op de onlinekladblokdienst Pastebin heeft de hackersgroep intussen een bericht vrijgegeven: "Het resultaat van het FBI-onderzoek is zodanig goed dat jullie misschien met jullie eigen ogen hebben kunnen vaststellen wat wij doen. Wij feliciteren u met uw succes. U vindt het cadeau voor de FBI op dit Youtube-adres".

Wat volgt is een videoclip, 'you are an idiot' gedoopt, waarin een remix van een nepcomputervirus uit midden jaren 2000 wordt afgespeeld. Toen werd een script ongevraagd uitgevoerd in een browservenster met de boodschap 'you are an idiot' terwijl emoticons in de achtergrond knipperen.