Noord-Korea wijst BBC-reporter land uit

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
In Noord-Korea is een correspondent van de Britse openbare omroep BBC opgepakt. Hij wordt het land uitgezet. Dat maakte de BBC maandag bekend.

De correspondent, Rupert Wingfield-Hayes, werd opgepakt vanwege zijn verslaggeving, aldus de BBC. Hij werd vrijdag vastgehouden samen met twee andere BBC-medewerkers, producer Maria Byrne en cameraman Matthew Goddard, toen ze op het punt stonden Noord-Korea te verlaten.

De reporter werd gedurende acht uur ondervraagd door Noord-Koreaanse officials en moest een verklaring tekenen. Het team wordt naar de luchthaven gebracht.

Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua heeft de Noord-Koreaanse Nationale Commissie voor de Vrede maandag uitgelegd dat de journalist het "systeem" van het streng gesloten communistische land had "aangevallen" en aan "niet-objectieve verslaggeving" had gedaan.

De ploeg was in gezelschap van een delegatie van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in Pyongyang aangekomen in de aanloop naar het vrijdag begonnen congres van de Communistische Partij. In de berichtgeving stond het leven in de hoofdstad in de schijnwerpers, zegt de BBC.