Noord-Korea vuurt twee raketten af en zegt ‘nooit meer’ met Zuid-Korea te praten

Beeld van een raket die Noord-Korea eerder deze maand al afschoot.
AFP Beeld van een raket die Noord-Korea eerder deze maand al afschoot.
Noord-Korea heeft vandaag twee "niet geïdentificeerde projectielen" gelanceerd vanaf een plek aan de oostkust van het land. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap en wordt bevestigd door Japan. Daarnaast gaf Noord-Korea aan dat de Zuid-Koreanen er niet op hoeven te rekenen dat beiden landen ooit nog rond de tafel gaan zitten. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reageerde daarmee afwijzend op het verzoek van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in om de vredes- en ontwapeningsgesprekken te hervatten.

De nieuwe lanceringen, die volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten in de Japanse Zee terechtkwamen en werden afgevuurd in Tongchon in de oostelijke provincie Kangwon, zijn volgens Pyongyang een “waarschuwing” aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea.

Sinds eind juli testte Noord-Korea al vijf raketten. Kim noemde deze oefeningen, die vorige week van start gingen, een “repetitie voor oorlog". 

Patstelling

Het wegvallen van de dialoog tussen Noord en Zuid en de patstelling bij de uitvoering van een historische top tussen hun twee leiders vorig jaar, is volledig de verantwoordelijkheid van het Zuiden, zegt een Noord-Koreaanse woordvoerder in een verklaring. “Het zal duidelijk zijn, we hebben niets meer om over te praten met de Zuid-Koreaanse autoriteiten en we willen niet weer met hen samen gaan zitten.”

Dat Moon nog een opening ziet voor gesprekken, noemde de woordvoerder “waanideeën”. 

Verschillende VN-resoluties verbieden Noord-Korea om raketten te lanceren, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen korte-, middellange- of langeafstandsraketten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (zittend) is aanwezig bij het testen van een nieuw wapen op een geheime locatie in Noord-Korea.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (zittend) is aanwezig bij het testen van een nieuw wapen op een geheime locatie in Noord-Korea.33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicolas Van Hoecke

  Dat is gewoon een klein kind dat graag met knopkes speelt. Enige wat Europa kan is spreken en veroordelen. Europa is precies de brave moeder die zegt dat het niet mag maar tegelijk ook niet zal straffen.

 • MICHELINE GEVERS

  Arme Trump. De grote liefde zal nu wel voorbij zijn.

 • wim CLAES

  trump dit trump dat, de werkelijkheid is dat die gek alles geerfd heeft van zijn voorganger(de usa is in 10x meer landen actief dan onder bush2) en nu met de brokken zit.(en neit weet wat hij ermee moet doen) en voor de trump bashers; als clinton had gewonnen waren we nu halfweg ww3. en als die terugkomt krijgen we die nog ook!dringende een cordon rond n. korea voor die gek nog gekker wordt, en sluit hun toegang tot het internet af!

 • MICHELINE GEVERS

  Alles had anders kunnen lopen. Had Trump over vrede onderhandeld i.p.v. met oorlog te dreigen was de wereld nu rustiger. Men vangt meer vliegen met één druppel honing, dan met een vat azijn. Noord-Korea en Iran zijn daar een voorbeeld van.

 • Paul Boutsen

  Dat PVDA en PTB maar goed kijken naar N Korea, hun afgezanten hebben er trouwens al uitgebreid bezoek aan gebracht. Dit is tot wat een communistisch systeem in staat is!